Pasma FRANCOSKI GASKONJSKI PTIČAR –>

FRANCOSKI GASKONJSKI PTIČAR

(Braque français, type Gascogne – French Pointing Dog, Gascogne type)

 

FRANCOSKI GASKONJSKI PTIČAR7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.1 Tipični kontinentalni ptičarji
št. FCI standarda: 133

Velikost: – samec meri od 58 do 69 cm
– samica meri od 56 do 68 cm
Teža: od 25 do 32 kg
Življenjska doba: od 10 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija, pokrajina Gascony. Pasma Francoski gaskonjski ptičar je stara. Njegovi predniki so verjetno španski in italijanski ptičarji, ki so obstajali že v 14. stoletju. Prilagojen je za lov na zahtevnem hribovitem terenu. V začetki 20. stoletja je skoraj izumrl, vendar so ga z načrtno vzrejo uspeli ohraniti. Izven matične domovine skoraj ni prisoten. V sedanjem času je Francoski gaskonjski ptičar lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Francoski gaskonjski ptičar srednje velik, močan, mišičast, elegantno grajen pes. Dlaka je kratka, tanka in gosta. Barva dlake: bela s svetlimi ali temnimi rjavimi madeži, s pikami ali brez, temno ali kostanjevo rjava z belo liso na glavi, prsih in na koncu šap, bela s cimetastimi lisami in pikami ali cimetasto rjava. Okoli oči, po licih in okončinah so dovoljene rdeče rjave lise. Nega ni zahtevna, zadošča redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

FRANCOSKI GASKONJSKI PTIČAR

Karakter pasme

Po naravi je Francoski gaskonjski ptičar zelo inteligenten, zelo učljiv, gibčen, eleganten, močan, delaven, ustrežljiv, vztrajen, vzdržljiv, izjemen, lovec in sledilec, prilagodljiv, umirjen, spreten, odločen, aktiven, hiter, iznajdljiv, vodljiv, družaben, poslušen, zvest, ljubeč, prijazen, občutljiv na grobosti in krivice, družaben. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad in se z njimi rad druži. Do tujcev je zadržan. S poznanimi živalmi se dobro razume, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, živahen, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti dovolj prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko dnevnega gibanja, zaposlitev in drugih fizičnih (tek, plavanje, igre) ter umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.