Pasma FRANCOSKI OSTRODLAKI PTIČAR – GRIFON –>

FRANCOSKI OSTRODLAKI PTIČAR – GRIFON

(French wire-haired Korthals Pointing Griffon – Griffon d’arret a poil drut Korthals)

 

FRANCOSKI OSTRODLAKI PTIČAR7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.3 Griffon tip
št. FCI standarda: 107

Velikost: – samec meri od 56 do 61 cm
– samica meri od 51 do 56 cm
Teža: od 23 do 27 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija, čeprav določeni krogi za njegovo domovino priznavajo Nizozemsko, saj je bil vzreditelj pasme Eduard Karel Korthals, Nizozemec. Imenovani vzreditelj je več kot 20 let namenil načrtni vzreji te pasme. Pasmo je vzredil leta 1873. Uporabljali so ga za lov na različno divjad. Prilagojen je za lov na težko prehodnem in zahtevnem terenu (gosta podrast, močvirje) ter v različnih vremenskih razmerah. Uradni standard FCI je bil prizna leta 2000. V sedanjem času je Francoski ostrodlaki ptičar – Grifon lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Francoski ostrodlaki ptičar – Grifon srednje velik, močan, mišičast, elegantno grajen pes. Dlaka je ostra, ravna, žimnata, gosta in mastna. Podlanka je gosta in mehka. Ima košato brado in obrvi. Barva dlake: kostanjevo rjava, bela in rjava, serasta, bela in oranžna, jekleno siva z rjavimi oznakami. Dlaka ga dobro ščiti pred poškodbami, temperaturnimi razlikami in je tudi vodoodporna. Nega obsega redno krtačenje, trimanje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

FRANCOSKI OSTRODLAKI PTIČAR

Karakter pasme

Po naravi je Francoski ostrodlaki ptičar – Grifon inteligenten, učljiv, odličen lovec, odporen, izredno vzdržljiv, vztrajen, delaven, gibčen, zvest, prilagodljiv, oster na lovu, družaben, aktiven, doma miren, ljubeč, igriv, prijazen, pozoren na dogajanje v okolici, ponosen, zaščitniški. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad, do njih je nežen in igriv. Do tujcev je zadržan. S poznanimi živalmi se dobro razume, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, živahen, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti dovolj prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom. Bivanje v pesjaku ni preveč priporočljivo, saj težko prenaša samoto in želi biti v bližini družine. Potrebuje veliko gibanja, druženja in različnih fizičnih ter umskih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav, niti gensko pogojenih bolezni.