Pasma FRANCOSKI PIRENEJSKI PTIČAR –>

FRANCOSKI PIRENEJSKI PTIČAR

(Braque français, type Pyrénées – French Pointing Dog, Pyrenean type)

 

FRANCOSKI PIRENEJSKI PTIČAR7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.1 Tipični kontinentalni ptičarji
št. FCI standarda: 134

Velikost: – samec meri od 47 do 58 cm
– samica meri od 47 do 56 cm
Teža: od 17 do 25 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija, Pireneji. Pasma Francoski pirenejski ptičar je stara, saj izvira iz 14. stoletja. Eden izmed njegovih prednikov je verjetno tudi Pointer. Prilagojen je za lov na zahtevnem gorskem terenu v različnih vremenskih pogojih. Pasma je priljubljena tudi izven matične domovine.

 

Opis pasme

Po obliki je Francoski pirenejski ptičar srednje velik, čvrst, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, tanka, gosta in svilnata. Barva dlake: kostanjevo rjava, rjava in bela. Dovoljene so rumeno rjave ali kostanjevo rjave lise. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

FRANCOSKI PIRENEJSKI PTIČAR

Karakter pasme

Po naravi je Francoski pirenejski ptičar odličen lovec, inteligenten, učljiv, sposoben, dojemljiv, hiter, dinamičen, aktiven, gibčen, zelo vzdržljiv, vztrajen, odločen, prilagodljiv, občutljiv na krivice in grobosti, ustrežljiv, uglajen, zvest, družaben, miren doma, nežen, ljubeč, prijazen, vodljiv. Čut za voh ima zelo razvit. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad, do njih je nežen in igriv. Do tujcev je zadržan. S poznanimi živalmi se dobro razume, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, živahen, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti dovolj prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom. Bivanje v pesjaku ni preveč priporočljivo, saj težko prenaša samoto in želi biti v bližini družine. Potrebuje veliko gibanja, druženja in različnih fizičnih ter umskih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.