Pasma FRANCOSKI ŠPANJEL –>

FRANCOSKI ŠPANJEL

(French Spaniel – Epagneul Français)

 

FRANCOSKI ŠPANJEL7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.2 Tip španjela
št. FCI standarda: 175

Velikost: od 54 do 60 cm
Teža: od 25 do 32 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija. Pasma Francoski španjel je stara, saj izvira iz 14. stoletja.Njegova prednika sta bila Munsterlandec in Drentski prepeličar. Uporabljali so ga za lov. Prilagojen je za lov na težko prehodnem terenu. Pasma je redka tudi v matični domovini, izven nje je zelo slabo poznana. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Francoski španjel visok, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, gosta, mehka, sijoča in vodoodporna. Barva dlake: bela z rjavimi lisami po hrbtu, trebuhu, ušesih, tacah in repu. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

FRANCOSKI ŠPANJEL

Karakter pasme

Po naravi je Francoski španjel inteligenten, hitro učljiv, dojemljiv, zelo poslušen, vztrajen, vzdržljiv, delaven, odporen, odličen lovec, doma miren, aktiven, družaben, uravnovešen, prijazen, nežen, pozoren, ustrežljiv. Čut za voh ima zelo izostren. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Z otroki se odlično razume, do njih je nežen, prijazen in previden. Do tujcev je zadržan. S poznanimi živalmi se dobro razume, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, živahen, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti dovolj prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom. Bivanje v pesjaku ni preveč priporočljivo, saj težko prenaša samoto in želi biti v bližini družine. Potrebuje veliko gibanja, druženja in različnih fizičnih ter umskih aktivnosti (tek, sprehodi, igre, plavanje, trening).

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, lahko pa se pojavijo določene zdravstvene težave: težave s kožo (acral mutilation), pri kateri je potrebno takojšnje zdravljenje, da ne pride do hujših zapletov.