Pasma GORDON SETER –>

GORDON SETER

(Gordon Setter)

 

GORDON SETER7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 2: Britanski in irski ptičarji in setri
– 2.2 Setri
št. FCI standarda: 6

Velikost: – samec meri do 66 cm
– samica meri do 62 cm
Teža: – samec do 29,5 kg
– samica do 25,5 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Z načrtno vzrejo je v 20. stoletju pričel plemič Alexander Gordon. Predniki niso natančno dokumentirani, verjetno pa so med njimi ptičar, škotski ovčar, pes sv. Huberta, labradorec in irski seter. Gordon seter nastopa kot lovski pes na perjad in družinski pes oziroma spremljevalec.

 

Opis pasme

Po obliki je Gordon seter čvrst, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je dolga, ravna, svilnata in gosta. Barva dlake: ogljeno črna. Po gobcu, nad očmi, po tačkah in okoli repa so čreslasti ožigi. Na prsih je dovoljena manjša bela lisa. Nega obsega redno krtačenje, trimanje, striženje po tacah in okoli ušes in kopanje največ dvakrat na leto.

 

GORDON SETER

Karakter pasme

Po naravi je Gordon seter inteligenten, sposoben, odličen lovec, temperamenten, hiter, gibčen, zvest, zanesljiv, odporen, vztrajen, vzdržljiv, delaven, aktiven, samosvoj, samostojen, navdušen, pozoren opazovalec, rad se sam odloča, igriv, samozavesten, pogumen, občutljiv na krivice in trdo vzgojo. Možne negativne lastnosti: neposlušnost, trmoglavost, dominantnost – pogojeno z značajem in nepravilno vzgojo. Zanimivo je njegovo oglašanje, ki spominja na jodlanje – uporablja ga kot način, s katerim lastnika opozori na svoje potrebe (lakota, dolgčas, sprehod). Kadar ta namig ne pomaga, lastnika povleče za roko, na koncu, ko ne doseže svojega, ga celo lopne s taco. Na lastnika je zelo navezan in ga ves čas varuje, družinske člane ima rad. Z otroki se dobro razume, kljub temu je potreben nadzor odrasle osebe, da jih zaradi svoje velikosti in živahnosti nehote ne poškoduje. Do tujcev je zadržan. Z ostalimi psi in znanimi živalmi se dobro razume, ostale mu pomenijo plen. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, neposlušnost – pogojeno z nepravilno vzgojo. Lastnik mora biti izkušen, fizično zelo aktiven, odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, živahen, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti dovolj prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Če je lastnik dalj časa odsoten, pes zaradi tega trpi, lahko celo zboli, saj postane popolnoma apatičen. Priporoča se osnovno šolanje poslušnosti in zgodnja socializacija. Pes doseže polno zrelost šele okoli tretjega leta. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja, druženja in različnih fizičnih ter umskih aktivnosti (tek, sprehodi, igre, plavanje, trening). Na sprehodu mora biti na povodcu.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, lahko se pojavijo določeni zdravstveni problemi: displazija kolkov, zasuk želodca, vnetja ušes, progresivna atrofija mrežnice, motnja delovanja ščitnice.