Pasma IRSKI RDEČE BELI SETER –>

IRSKI RDEČE BELI SETER

(Irish red and white setter)

 

IRSKI RDEČE BELI SETER7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 2: Britanski in irski ptičarji in setri
– 2.2 Setri
št. FCI standarda: 330

Velikost: od 56 do 66 cm
Teža: od 27 do 31 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Irska. Pasma Irski rdeče beli seter je stara. Največjo priljubljenost je doživela konec 19. stoletja. V določenem obdobju je skoraj izumrla, vendar so jo z načrtno vzgojo uspeli ohraniti. Prilagojen je za lov na težko prehodnih območjih. Obstajata dve liniji: delovna (lov) in razstavna (tekmovanja). Nastopa kot lovski in družinski pes ter dosega lepe rezultate na razstavah.

 

Opis pasme

Po obliki je Irski rdeče beli seter srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, gosta, gladka in mehka. Daljša je po trebuhu, tacah in repu. Barva dlake: bela z velikim rdečimi lisami. Nega obsega dnevno krtačenje, še posebej pozorno tam, kjer je dlaka daljša ter kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

IRSKI RDEČE BELI SETER

Karakter pasme

Po naravi je Irski rdeče beli seter inteligenten, odličen lovec, energičen, delaven, vztrajen, vzdržljiv, ljubezniv, zvest, sproščen, ljubezniv, prijazen, impulziven, samosvoj, ljubeč, lojalen, družaben. Voh ima močno razvit. Možne negativne lastnosti: nervoznost, neposlušnost, hiperaktivnost, depresija, destruktivno vedenje – pogojeno z značajem, osamljenostjo, premalo aktivnosti (fizičnih in umskih) in nepravilno vzgojo. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Z otroki se dobro razume, do njih je potrpežljiv, nežen in igriv. V odnosu do drugih psov in znanih živali ni problemov, v odnosu do prostoživečih živali prevlada lovski nagon. Lastnik mora biti izkušen, fizično zelo aktiven, odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, živahen, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti dovolj prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim velikim vrtom. Bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja, druženja in različnih fizičnih ter umskih aktivnosti (tek, sprehodi, igre, plavanje, trening).

 

Zdravje pasme

Pasma ima določene zdravstvene težave: epilepsija, von Willebrandtova bolezen (oblika hemofilije), siva mrena, displazija kolkov.