Pasma IRSKI SETER –>

IRSKI SETER

(Irish Red Setter)

 

IRSKI SETER7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 2: Britanski in irski ptičarji in setri
– 2.2 Setri
št. FCI standarda: 120

Velikost: – samec meri od 66 do 71cm
– samica meri od 61 do 66 cm
Teža: – samec od 29 do 34 kg
– samica od 25 do 29 kg
Življenjska doba: od 11 do 15 let, lahko tudi več

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Irska. Pasma Irski seter obstaja od 17. stoletja. Njegovi predniki so irski rdeče beli setri in pasemsko neopredeljen rdeč pes. Uporabljali so ga za lov na različne vrste divjadi. Prilagojen je za lov na zahtevnih terenih ob različnih vremenskih razmerah. V sedanjem času Irski seter nastopa kot lovski in družinski pes. Dobre rezultate dosega tudi na različnih kinoloških tekmovanjih. Razširjen je po vsem svetu.

 

Opis pasme

Po obliki je Irski seter srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, fina in mehka. Noge in šape so močno odlakane. Barva dlake: mahagonijevo rdeča. Dovoljene so manjše bele oznake na prsih, po vratu, bradi ali prstih ter manjša bela zvezda na čelu, ozka bela lisa na čelu, nosu ali na glavi. Nega je zahtevna, obsega dnevno krtačenje in česanje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

IRSKI SETER

Karakter pasme

Po naravi je Irski seter inteligenten, učljiv, ima razvit lovski nagon, hiter, prilagodljiv, prijazen, strpen, igriv, vesel, zvest, primeren čuvaj, družaben, samosvoj, občasno trmast, očarljiv, prisrčen, nagajiv, prijazen, živahen, gibčen, vztrajen, vzdržljiv, delaven, pogumen, impulziven, dinamičen. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in si želi biti ves čas v njihovi bližini. Otroke ima zelo rad, do njih je nežen in igriv. Do tujcev je zadržan. S primerno socializacijo dobro sprejema poznane živali, prostoživeče mu pomenijo plen. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, neposlušnost, begavost, dominantnost – pogojeno z značajem, osamljenostjo, premalo aktivnosti in neprimerno vzgojo. Slabo prenaša osamljenost, občutljiv je na krivice in pregrobo vzgojo. Lastnik mora biti fizično zelo aktiven, odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, zanesljiv, umirjen, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti dovolj prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. S socializacijo oziroma vzgojo je potrebno pričeti pri mladičku. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim, ograjenim vrtom; prilagodi se bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko dnevnega gibanja (dolgi sprehodi, tek, igre) ter ostale fizične in umske dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu so možne nekatere posamezne zdravstvene težave: displazija kolkov, težave s ščitnico, Von Willebrandtova bolezen (oblika hemofilije), težave z želodcem, epilepsija, prirojene srčne težave, progresivna atrofija mrežnice, spondiloza (izrastki na hrbtenici), entropija (vihanje veke navznoter), alergija kože.