Pasma KODER POENTER –>

KODER POENTER

(Pudelpointer)

 

KODER POENTER7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.1 Tipični kontinentalni ptičarji
št. FCI standarda: 216

Velikost: – samec meri od 60 do 68 cm
– samica meri od 55 do 63 cm
Teža: od 20 do 30 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija. Pasmo Koder Poenter je leta 1881 vzredil baron Von Zedlitz, s križanjem poenterja in velikega kodra. Prilagojen je za lov na kopnem in na morju. Uradni standard FCI je bil priznan leta 2004. V sedanjem času je Koder Poenter lovski in družinski pes. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih. Razširjen je po vsem svetu.

 

Opis pasme

Po obliki je Koder Poenter srednje velik, mišičast, kvadraten, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, priležna, trda, groba, gosta in vodoodporna. Podlanka je gosta in kratka. Barva dlake: rjava, rjasto rdeča. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

KODER POENTER

Karakter pasme

Po naravi je Koder Poenter inteligenten, učljiv, dojemljiv, energičen, hiter, zvest, odličen lovec, aktiven, prilagodljiv, vztrajen, vzdržljiv, prijazen, družaben, uravnovešen, poslušen, vodljiv, delaven, radoveden, vesel, igriv, ustrežljiv, doma umirjen, gibčen, zelo zaščitniški, dober čuvaj. Čut za voh ima močno razvit, poleg tega je zelo spreten v vodi. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad, do njih je prijazen, ljubezniv, zaščitniški in pazljiv. Do tujcev je zadržan in z lajanjem opozori na njihovo prisotnost. S primerno socializacijo se dobro razume z domačimi živalmi, pri ostalih prevlada lovski nagon. Lastnik mora biti odločen, dosleden, fizično aktiven (lovec, športnik), prijazen, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo, iznajdljiv, potrpežljiv, na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in druge dejavnosti. Vzgoja ni zahtevna. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Potrebuje veliko aktivnost – fizičnih (sprehodi, lov, tek, plavanje, igre) in umskih ter veliko druženja.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava, občasno se lahko pri posameznih psih pojavi displazija kolkov, epilepsija ali kožne alergije.