Pasma KRATKODLAKI MADŽARSKI PTIČAR – VIŽLA –>

KRATKODLAKI MADŽARSKI PTIČAR – VIŽLA

(Rövidszörü Magyar Vizsla – Hungarian Short-haired Pointing Dog)

 

KRATKODLAKI MADŽARSKI PTIČAR7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.1 Tipični kontinentalni ptičarji
št. FCI standarda: 57

Velikost: – samec meri od 58 do 64 cm
– samica meri od 54 do 60 cm
Teža: – samec od 20 do 30 kg
– samica od 18 do 25 kg
Življenjska doba: od 9 do 11 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Madžarska. Pasma je stara, saj obstaja že od 14. stoletja. Njegovi predniki so starodavni psi, ki so ob preseljevanju plemen prišli na to območje. Prilagojen je za lov na perjad na zahtevnih terenih (gozd, polje, voda), ob različnih vremenskih razmerah. Z načrtno vzrejo te pasme so pričeli okoli leta 1920. Uradni standard FCI je bil priznan leta 2000. V sedanjem času je Kratkodlaki madžarski ptičar – Vižla lovski in družinski pes. Razširjen je tudi v drugih evropskih državah in v Ameriki.

 

Opis pasme

Po obliki je Kratkodlaki madžarski ptičar – Vižla srednje velik, slok in elegantno grajen pes. Dlaka je kratka, trda, groba in gosta. Daljša in mehkejša je po glavi in uhljih. Podlanke nima. Barva dlake: pšenično rumena. Na vratu, prsih in prsih je dovoljena manjša bela lisa (največ do 5 cm). Značilno zanj je, da ima nos vedno enake barva kot kožuh.

 

KRATKODLAKI MADŽARSKI PTIČAR

Karakter pasme

Po naravi je Kratkodlaki madžarski ptičar – Vižla inteligenten, lahko učljiv, vodljiv, ubogljiv, odličen lovec, sledilec in prinašalec, delaven, vztrajen, vzdržljiv, energičen, skrben, uglajen, prisrčen, aktiven, učinkovit, pogumen, prilagodljiv, živahen, prijateljski, družaben, prijazen, zvest, uravnovešen, ustrežljiv, nežen, zaščitniški. Čut za voh ima zelo izostren. Zelo rad ima vodo in je odličen plavalec. Njegovo lajanje je zelo glasno, občasno celo »poje«. Možne negativne lastnosti: plašnost, občutljivost, destruktivno vedenje – pogojeno z nepravilno vzgojo in preveliko osamljenostjo. Na lastnika je zelo navezan in mu želi v vsem ustreči, ostale družinske člane ima rad. Z otroki se dobro razume, do njih je nežen. Do tujcev je sprva zadržan, kasneje prijateljski. Ob primeri socializaciji se dobro razume z ostalimi živalmi, razen s prostoživečimi, ki mu pomenijo plen. Lastnik mora biti odločen, dosleden, fizično aktiven (lovec, športnik), prijazen, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo, iznajdljiv, potrpežljiv, na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in druge dejavnosti. Slabo prenaša pregrobo vzgojo in osamljenost. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z ograjenim vrtom, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja (sprehodi, igre, tek, plavanje) ter ostalih fizičnih in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so nekatere posamezne zdravstvene težave: displazija kolkov, epilepsija, rak ali tumor, težave z lojnicami, nepravilno delovanje ščitnice, težave s srcem, atrofija mrežnice, nagnjenost k alergijam kože zaradi nepravilne prehrane.