Pasma MALI MUNSTERLANDEC –>

MALI MUNSTERLANDEC

(Kleiner Münsterländer – Small Munsterlander)

 

MALI MUNSTERLANDEC7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 2: Britanski in irski ptičarji in setri
– 2.2 Setri
št. FCI standarda: 120

Velikost: – samec meri do 54 cm
– samica meri do 52 cm
(dovoljeno odstopanje +/- 2 cm)
Teža: od 17 do 26 kg
Življenjska doba: od 13 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija, pokrajina Münster. Pasma Mali Munsterlandec obstaja od sredine 19. stoletja. Njemu podobni psi pa so obstajali že v 13. stoletju. Uporabljali so ga za lov na različno divjad, v vodi in na kopnem. Uradni standard FCI je bil priznan leta 2004. Izven matične domovine je prisoten še na Nizozemskem in Češkem, drugje je slabše poznan. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Mali Munsterlandec srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, ravna (lahko rahlo valovita), mehka, sijoča in priležna. Barva dlake: belo rjava – s plaščem ali lisami, siva. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno. Gosta dlaka mu nudi dobro zaščito pred vremenskimi vplivi.

 

MALI MUNSTERLANDEC

Karakter pasme

Po naravi je Mali Munsterlandec inteligenten, učljiv, uravnovešen, živahen, dinamičen, energičen, doma umirjen, prijateljski, zvest, pogumen, odličen lovec in prinašalec, odločen, vzdržljiv, vztrajen, oster na lovu, potrpežljiv, prilagodljiv, močan, ljubezniv, družaben, ubogljiv, ustrežljiv, prisrčen, nežen, radoveden, raziskovalen. Možne negativne lastnosti: dominantnost, hiperaktivnost, destruktivno vedenje, depresija – pogojeno z neprimerno vzgojo, osamljenostjo in premalo aktivnosti. Na lastnika je izredno navezan, družinske člane ima rad. Rad ima otroke, posebno starejše, ki se do njega primerno obnašajo. Do tujcev je zadržan. S poznanimi živalmi se dobro razume, pri ostalih prevlada lovski nagon. Lastnik mora biti izkušen, avtoritativen, odločen, dosleden, fizično aktiven (lovec, športnik), prijazen, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo, iznajdljiv, potrpežljiv, na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in druge dejavnosti. Vzgoja ni zahtevna, potrebno pa je opozoriti, da polno zrelost doseže med drugim in tretjim letom. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z ograjenim vrtom. Bivanje v pesjaku ni primerno, saj zelo slabo prenaša osamljenost. Potrebuje veliko gibanja (sprehodi, igre, tek, planinarjenje, plavanje) ter ostalih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima gensko pogojenih bolezni, redko se pojavi displazija kolkov.