Pasma MODRI PIKARDIJSKI ŠPANJEL –>

MODRI PIKARDIJSKI ŠPANJEL

(Epagneul bleu de Picardie – Blue Picardy Spaniel)

 

MODRI PIKARDIJSKI ŠPANJEL7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.2 Tip španjela
št. FCI standarda: 106

Velikost: – samec meri od 57 do 60 cm
– samica je nekoliko manjša
Teža: od 25 do 28 kg
Življenjska doba: od 11 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija. Pasma Modri pikardijski španjel je bila vzrejena v začetku 20. stoletja in kot samostojna pasma priznana leta 1938. Nastala je s križanjem škotskega setra, pikardijskega ptičarja in verjetno tudi angleškega setra. Konec istega stoletja je bila pasma na robu izumrtja, vendar so jo uspeli ohraniti z načrtno vzrejo. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1987. Prilagojen za lov (perjad in mala divjad) na zahtevnih terenih ob različnih vremenskih razmerah. Nastopa kot lovski in družinski pes. Izven domovine ni dobro poznan.

 

Opis pasme

Po obliki je Modri pikardijski španjel srednje velik, nizek, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gladka in rahlo valovita. Po nogah in na repu ima resice. Barva dlake: črno siva s posameznimi belimi dlakami (videz modrine) ter črnimi lisami. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

MODRI PIKARDIJSKI ŠPANJEL

Karakter pasme

Po naravi je Modri pikardijski španjel inteligenten, lahko učljiv, odličen lovec, umirjen, tih, poslušen, igriv, prijazen, vesel, družaben, uravnovešen, prijeten, hiter, živahen, aktiven, doma miren, vzdržljiv, neutruden, vztrajen, delaven, zvest, potrpežljiv, prilagodljiv. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Z otroki se lepo razume. Do tujcev je zadržan. S poznanimi živalmi se dobro razume, pri ostalih prevlada lovski nagon. Zelo rad ima vodo. Lastnik mora biti izkušen, avtoritativen, odločen, dosleden, fizično aktiven (lovec, športnik), prijazen, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo, iznajdljiv, potrpežljiv, na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in druge dejavnosti. Potrebuje veliko gibanja (sprehodi, igre, tek, planinarjenje, plavanje) ter ostalih fizičnih in umskih dejavnosti. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima gensko pogojenih bolezni. Zaradi oblike ušes, so nagnjeni k vnetjem le-teh.