Pasma NEMŠKI DOLGODLAKI PTIČAR –>

NEMŠKI DOLGODLAKI PTIČAR

(Deutscher langhaariger Vorsteh­hund – German longhaired Pointer)

 

NEMŠKI DOLGODLAKI PTIČAR7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.2 Tip španjela
št. FCI standarda: 117

Velikost: – samec meri od 63 do 66 cm
– samica meri od 60 do 63cm
(dovoljeno odstopanje +/- 3 cm)
Teža: do 30 kg
Življenjska doba: od 9 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija. Pasma Nemški dolgodlaki ptičar je stara več kot sto let. Prilagojen je za lov v gozdu in vodi. Uradni standard FCI je bil sprejet leta 2002. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Dobre rezultate dosega na tudi na kinoloških tekmovanjih (agility, sledenje, poslušnost). Izven matične domovine je slabo poznan.

 

Opis pasme

Po obliki je Nemški dolgodlaki ptičar srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Njegovo gibanje je elegantno. Dlaka je srednje dolga (po glavi krajša), gladka in gosta. Po repu in zadnjih nogah ima resice. Barva dlake: rjava z belo liso na prsih ali brez nje. Dlaka ga dobro varuje pred mrzlo vodo in ostalimi vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

NEMŠKI DOLGODLAKI PTIČAR

Karakter pasme

Po naravi je Nemški dolgodlaki ptičar zelo inteligenten, učljiv, vodljiv, poslušen, vzdržljiv, hiter, aktiven, doma miren, strasten lovec in sledilec, odporen, prilagodljiv, vztrajen, odločen, zvest, vdan, družaben, ljubeč, prijazen, igriv, vesel, zabaven, neutruden, energičen, dinamičen, zanesljiv. Na lastnika in družinske člane je izredno navezan. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je sprva zadržan, kasneje prijateljski. V odnosu z ostalimi psi ni problemov, nepoznane živali mu pomenijo plen in jih lovi. Možne negativne lastnosti: anksioznost – zaradi osamljenosti. Čut za voh ima zelo razvit. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Lastnik mora biti odločen, dosleden, fizično aktiven, prijazen, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo, iznajdljiv, potrpežljiv, na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in druge dejavnosti. Potrebuje veliko gibanja (sprehodi, igre, tek, planinarjenje, plavanje), druženja ter ostalih fizičnih in umskih dejavnosti. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom na podeželju. Bivanju v mestu se težko prilagodi.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so težave z vnetji ušes.