Pasma NEMŠKI KRATKODLAKI PTIČAR –>

NEMŠKI KRATKODLAKI PTIČAR

(Deutsch Kurzhaar – German Short haired Pointing Dog)

 

NEMŠKI KRATKODLAKI PTIČAR7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.1 Tipični kontinentalni ptičarji
št. FCI standarda: 119

Velikost: – samec meri od 62 do 66 cm
– samica meri od 58 do 63 cm
Teža: – samec od 32 do 37 kg
– samica od 25 do 32 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija. Pasma Nemški kratkodlaki ptičar obstaja od 19. stoletja. Uporabljali so ga za lov na perjad in malo divjad na različnih terenih (na suhem, v vodi) in tudi pri lovu s sokoli. Uradni standard FCI je bil priznan leta 2000.

 

Opis pasme

Po obliki je Nemški kratkodlaki ptičar močan, mišičast, čvrst, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, svetleča, priležna, trda in gosta. Barva dlake: rjava, rjava z manjšimi belimi oznakami po prsih in nogah, temno rjavo serasta z rjavimi pikami ali lisami ter rjavo glavo – pri tej varianti prevladujejo bele dlake, bela z rjavimi oznakami na glavi ter rjavimi lisami in pikami, črna z enakimi kombinacijami, kot pri rjavih in rjavo serastih. Pri vseh variantah je dovoljen rumen ožig, lise na čelu ter manjše bele in seraste oznake na gobcu. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

NEMŠKI KRATKODLAKI PTIČAR

Karakter pasme

Po naravi je Nemški kratkodlaki ptičar zelo inteligenten, hitro učljiv, strasten lovec, delaven, zavzet, zvest, močan, vztrajen, vzdržljiv, hiter, ponosen, uravnovešen, zanesljiv, srednje dober čuvaj, zaščitniški, vodljiv, poslušen, družaben, prijazen. Možne negativne lastnosti: stres, neprimerno vedenje – pogojeno s predolgo ločenostjo od lastnika in neprimerno vzgojo. Na lastnika je izredno navezan, družinske člane ima rad. Z otroki se lepo razume. Do tujcev je nezaupljiv. Ob primerni socializaciji se dobro razume s poznanimi živalmi, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, fizično aktiven (lovec, športnik), prijazen, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo, iznajdljiv, potrpežljiv, na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in druge dejavnosti. Priporočljive so vse faze strokovnega šolanja. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Potrebuje veliko gibanja (sprehodi, igre, tek, planinarjenje, plavanje), druženja ter ostalih fizičnih in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so nekatere zdravstvene težave.