Pasma NEMŠKI RESAVEC –>

NEMŠKI RESAVEC

(Deutsch Stichelhaar – German Rough Haired Pointing Dog)

 

NEMŠKI RESAVEC7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.1 Tipični kontinentalni ptičarji
št. FCI standarda: 232

Velikost: – samec meri od 60 do 70 cm
– samica meri od 58 do 68 cm
Teža: okoli 20 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija. Nemški resavec spada med najstarejše nemške pasme psov. Z načrtno vzrejo se je obnovila konec 19. stoletja. Njegovi predniki so stari pastirski psi. Prilagojen je za lov na težko prehodnih terenih (kopno, morje) in v težkih vremenskih razmerah. Uradni standard FCI je bil priznan leta 2001. V sedanjem času je lovski, s primerno socializacijo tudi družinski pes. Pasma je redka in izven matične domovine slabo poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Nemški resavec srednje velik, močan, čvrsto grajen pes. Dlaka je srednje dolga, ostra, ščetinasta, trda, gosta in vodoodporna. Obrvi so košate, brada zmerno dolga, dlaka na glavi je štrleča. Barva dlake: rjava z ali brez belih lis na prsih, serasta z ali brez rjavih lis, svetlo siva z ali brez rjavih lis. Nega ni zahtevna, obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred različnimi vremenskimi vplivi in podrastjem.

 

NEMŠKI RESAVEC

Karakter pasme

Po naravi je Nemški resavec miren, pogumen, močan, odličen lovec, oster, vztrajen, delaven, neutrudljiv, vzdržljiv, spreten, gibčen uravnovešen, odločen, dominanten, zvest, odličen čuvaj, zaščitniški, poslušen, pozoren na dogajanje v okolici, prijazen, družaben, energičen, navdušen. Zelo rad ima vodo in plavanje, obvlada tudi visoke skoke. Priznava samo enega gospodarja, na katerega je zelo navezan in upošteva samo njegove ukaze. Družinske člane ima rad. Otroke ima rad, če je bil pravilno socializiran in uživa v igri z njimi, kljub temu je potreben nadzor odrasle osebe. Do tujcev je nezaupljiv, lahko celo agresiven. Odnos do poznanih živali je dober, vendar je potrebna pravočasna in pravilna socializacija. Ostale živali mu pomenijo plen. Možne negativne lastnosti: dominantnost, agresivnost – pogojeno z značajem in nepravilno vzgojo. Lastnik mora biti zelo izkušen, fizično aktiven (lovec, športnik, rekreativec), zelo avtoritativen, odločen, dosleden, vztrajen, prilagodljiv, potrpežljiv. Na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje, fizične in umske dejavnosti. Vzgoja in socializacija sta zelo zahtevni in se morata pričeti že pri mladiču. Primerno bivalno okolje je pesjak z visoko ograjenim vrtom na podeželju. Bivanje v stanovanju in v urbanem okolju ni priporočljivo. Pes potrebuje veliko gibanja, stalnega treninga in ostalih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava. Redno je potrebno čistiti ušesa, saj so dovzetni za vnetja ušes.