Pasma NEMŠKI ŽIMAVEC –>

NEMŠKI ŽIMAVEC

(Deutsch Drahthaar – German Wirehaired Pointing Dog)

 

NEMŠKI ŽIMAVEC7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.1 Tipični kontinentalni ptičarji
št. FCI standarda: 98

Velikost: – samec meri od 61 do 67 cm
– samica meri od 57 do 64 cm
Teža: od 27 do 32 kg
Življenjska doba: od 10 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija. Pasma Nemški žimavec je nastala okoli 19. stoletja. Z načrtnim križanjem najboljših primerkov ostrodlakih psov, Pudelpointerja, korthalovega grifona, Nemškega resavca in nemških kratkodlakih ptičarjev so vzredili vsestransko uporabnega lovskega psa. Prilagojen je za lov na zahtevnih terenih v različnih vremenskih razmerah. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Pasma je priljubljena tudi izven matične domovine.

 

Opis pasme

Po obliki je Nemški žimavec močan, mišičast, čvrst, skladno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, žimnata, močna, gosta, vodoodporna in priležna. Podlanka je gosta in mehka. Ima močne obrvi in brado. Barva dlake: rjavo serasta z lisami ali brez, črno serasta z lisami ali brez, rjava z belo liso na prsih ali brez, svetlo serasta. Dlaka ga dobro varuje pred vremenskimi vplivi in ščiti pred poškodbami. Nega obsega redno krtačenje, čiščenje ušes in kopanje, če je nujno potrebno.

 

NEMŠKI ŽIMAVEC

Karakter pasme

Po naravi je Nemški žimavec zelo inteligenten, hitro učljiv, dojemljiv, energičen, strasten lovec, pogumen, vztrajen, vzdržljiv, delaven, zvest, odločen, uravnovešen, vodljiv, ubogljiv, prijazen, dober čuvaj, zaščitniški, pozoren na dogajanje v okolici, gibčen, hiter, iznajdljiv, prilagodljiv, družaben, razmišljajoč. Možne negativne lastnosti: strah pred streli, pomanjkanje samozavesti, plašnost, popadljivost, agresivnost – pogojeno delno z značajem in z nepravilno vzgojo. Na lastnika je zelo navezan in mu želi v vsem ustreči, družinske člane ima rad. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je zadržan in z lajanjem opozori na njihov prihod. Ob primerni socializaciji dobro sprejema poznane živali, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, odgovoren, fizično aktiven (lovec, športnik, rekreativec), odločen, dosleden, vztrajen, prilagodljiv, potrpežljiv, strpen, prijazen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje (slabo prenaša samoto in odsotnost lastnika), fizične in umske dejavnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, dobro se prilagodi tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja ter stalnih fizičnih (lov, igre, plavanje) in umskih dejavnosti. Opozoriti je potrebno, da pes izredno uživa v lovu in postane nesrečen, če mu je ta možnost odvzeta.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav. Posebno skrb je potrebno nameniti zaščiti pred zajedalci in paraziti ter pravilni prehrani, da ne pride do alergij.