Pasma OSTRODLAKI ITALIJANSKI PTIČAR –>

OSTRODLAKI ITALIJANSKI PTIČAR

(Spinone Italiano – Italian Spinone – Italian Wirehaired Pointing Dog)

 

OSTRODLAKI ITALIJANSKI PTIČAR7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.3 Griffon tip
št. FCI standarda: 165

Velikost: od 59 do 70 cm
Teža: od 29 do 49 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Italija. Spada med najstarejše pasme, saj obstaja že od 13 stoletja. V 20. stoletju so pasmo z načrtno vzrejo še izboljšali. Uporabljali so ga kot lovskega psa na zahtevnih terenih v različnih vremenskih razmerah. Okoli leta 1950 je bil v Italiji razglašen za njihovega najboljšega lovskega psa. Prvi standard pasme je bil sprejet leta 1928. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Pasma je maloštevilna in izven matične domovine redko prisotna.

 

Opis pasme

Po obliki je Ostrodlaki italijanski ptičar srednje velik, kvadrate oblike, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, zmerno valovita, ščetinasta, gosta in vodoodporna. Po obrveh, bradi in ustnicah je daljša. Barva dlake: bela, bela z oranžnimi lisami, rjava, rjava z oranžnimi lisami, bela z rjavimi lisami. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno. Dlaka ga dobro ščiti pred vodo in mrazom.

 

OSTRODLAKI ITALIJANSKI PTIČAR

Karakter pasme

Po naravi je Ostrodlaki italijanski ptičar zelo inteligenten, uravnovešen, doma miren, hitro učljiv, dojemljiv, vodljiv, odličen družabnik, odličen lovec in prinašalec, močan, vzdržljiv, odporen, vztrajen, delaven, pogumen, poslušen, potrpežljiv, prilagodljiv, družaben, zvest, miren, prijazen, krotek, igriv. Možne negativne lastnosti: trmoglavost – pogojeno z značajem in nepravilno vzgojo. Čut za voh ima močno razvit, poleg tega odlično plava in obvlada visoke skoke. Na lastnika in družinske člane je izredno navezan in si želi biti ves čas v njihovi bližini. Zelo rad ima otroke vseh starosti, pri igri pa je priporočljiv nadzor odrasle osebe, da zaradi razigranosti ne bi nehote koga poškodoval. Do tujcev je sprva zadržan, kasneje prijateljski. Z domačimi živalmi se zelo dobro razume, ob primerni socializaciji tudi z ostalimi, pri manjših živalih pa lahko prevlada njegov lovski nagon. Lastnik mora biti izkušen, odgovoren, fizično aktiven (lovec, športnik, rekreativec), odločen, dosleden, prijazen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje (pes slabo prenaša samoto), fizične in umske dejavnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z visoko ograjenim vrtom, bivanje v pesjaku ni primerno, saj slabo prenaša osamljenost. Potrebuje veliko gibanja (sprehodi, teh, plavanje, igre) in ostalih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.