Pasma PIKARDIJSKI ŠPANJEL –>

PIKARDIJSKI ŠPANJEL

(Epagneul picard – Picardy Spaniel)

 

PIKARDIJSKI ŠPANJEL7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1. 2 Tip španjela
št. FCI standarda: 108

Velikost: od 55 do 60 cm
Teža: od 20 do 25 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija, pokrajina Pikardija. Pasma je stara, saj obstaja že od 12. stoletja. Izvor pasme ni natančno dokumentiran, verjetno pa je bil eden izmed njegovih prednikov tudi starodavni francoski španjel Oysel. V 19. stoletju je skoraj izumrla, vendar so jo z načrtno vzrejo uspeli ohraniti. Uporabljali so ga kot lovskega psa na perjad na zahtevnih terenih (kopno, močvirja, voda) v različnih vremenskih razmerah. Uradni standard FCI je bil prizna leta 1987.V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Pikardijski španjel srednje velik, nizek, močan, mišičast, elegantno grajen pes. Dlaka je debela, gosta, svilnata, po trupu rahlo valovita. Po repu ima svilnate zastavice. Barva dlake: sivo pikasta s kostanjevo rjavimi lisami, lahko so prisotne tudi rdeče lise na glavi in po šapah. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno. Dlaka ga dobro ščiti pred vodo in vremenskimi vplivi.

 

PIKARDIJSKI ŠPANJEL

Karakter pasme

Po naravi je Pikardijski španjel inteligenten, učljiv, poslušen, ubogljiv, uravnovešen, odločen, odličen lovec, delaven, temeljit, metodičen, skromen, delaven, energičen, vztrajen, vzdržljiv, pogumen, prilagodljiv, spreten, gibčen, zvest, družaben, vesel, srečen, igriv, željan pozornosti in pohvale, pogumen, prijazen, družaben, nežen. Čut za voh ima zelo razvit. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in si želi biti ves čas v njihovi družbi. Otroke ima zelo rad in nadvse uživa v igri z njimi. Do tujcev je sprva zadržan, kasneje prijateljski. Dobro sprejema vse poznane živali, prostoživeče mu zbudijo lovski nagon. Lastnik mora biti izkušen, odgovoren, fizično aktiven (lovec, športnik, rekreativec), odločen, dosleden, prijazen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje (pes slabo prenaša samoto), fizične in umske dejavnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom na podeželju, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju v urbanem okolju. Potrebuje veliko druženja, saj slabo prenaša izoliranost od lastnika ter fizičnih (sprehod, tek, plavanje, igre) in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave (vnetje ušes, zasuk želodca).