Pasma POENTER – ANGLEŠKI POENTER –>

POENTER – ANGLEŠKI POENTER

(English Pointer)

 

POENTER7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 2: Britanski in irski ptičarji in setri
– 2.1 Pointerji
št. FCI standarda: 1

Velikost: – samec meri od 63 do 69 cm
– samica meri od 61 do 66 cm
Teža: od 20 do 30 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Pasma je stara, saj obstaja že od 15. stoletja. Njegovi predniki so francoski in španski ptičarji. Z načrtno vzrejo so pričeli v 17. stoletju. Uporabljali so ga za lov na perjad. Uradni standard FCI je bil potrjen leta 2001. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Pasma je razširjena po vsej Evropi in tudi drugod po svetu.

 

Opis pasme

Po obliki je Poenter močan, mišičast, kvadraten, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, trda, svetleča, gladka in gosta. Barva dlake: bela s črnimi lisami, črna, črna z rdečkastimi lisami, oranžna, rumeno rdeča, rdeča, rjava v vseh niansah z belimi lisami ali brez. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

POENTER

Karakter pasme

Po naravi je Poenter inteligenten, zelo učljiv, izjemno hiter, močan, prizadeven, vztrajen, vzdržljiv, delaven, neutruden, aktiven, odličen lovec in sledilec, živahen, ljubezniv, zvest, uravnovešen, vesel, prilagodljiv, poslušen, družaben, energičen, prilagodljiv, prijazen. Možne negativne lastnosti: plašnost, stres, trmoglavost, destruktivno vedenje, hiperaktivnost, dominantnost – pogojeno z nepravilno socializacijo, preveliko osamljenostjo in nepravilno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in uživa v njihovi družbi. Do tujcev je zadržan in z lajanjem opozori na njihovo prisotnost. Do drugih živali ima dober odnos, če je bil pravilno socializiran, razen do prostoživečih, ki mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, odgovoren, fizično aktiven (lovec, športnik, rekreativec), odločen, avtoritativen, dosleden, prijazen, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje (pes slabo prenaša samoto), fizične in umske dejavnost. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim ograjenim vrtom. Bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko dnevnega gibanja (dolgi sprehodi, tek, igre), druženja in ostalih fizičnih in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu so možne posamezne zdravstvene težave: displazija kolkov, težave s ščitnico, alergija kože, dwarfizem (pritlikavost – prekratke in deformirane noge).