Pasma PONT AUDEMERSKI ŠPANJEL –>

PONT AUDEMERSKI ŠPANJEL

(Spaniel de Pont-Audemer – Pont-Audemer Spaniel)

 

PONT AUDEMERSKI ŠPANJEL7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.2 Tip španjela
št. FCI standarda: 114

Velikost: od 52 do 58 cm
Teža: od 20 do 27 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija, pokrajina Pont Audemer. Pasme obstaja od 19. stoletja. Točen izvor ni dokumentiran, verjetno pa so bil njegovi predniki tudi stari španjeli, irski vodni španjel, pudelj in barbet. Po prvi svetovni vojni je pasma skoraj izumrla, vendar so jo z načrtno vzrejo uspeli ohraniti. Prilagojen je za lov v močvirjih ter na drugih zahtevnih terenih, v različnih vremenskih razmerah. Originalni standard pasme je bil priznan leta 1964. Uradni standard FCI je bil prizna leta 1998. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Pasma je maloštevilna in izven matične domovine slabše poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Pont Audemerski španjel srednje velik, kratek, čokat, močan, elegantno grajen pes. Dlaka je dolga, kodrasta in svilena. Po glavi in repu je dlaka kodrasta, okoli vratu tvori grivo. Barva dlake: jetrna, rjava, belo rjava. Dlaka ga dobro varuje pred vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

PONT AUDEMERSKI ŠPANJEL

Karakter pasme

Po naravi je Pont Audemerski španjel inteligenten, učljiv, dojemljiv, vodljiv, poslušen, zabaven, ljubeč, srečen, vesel, odličen lovec in prinašalec, specialist za vodni lov, prilagodljiv, pogumen, odporen, vztrajen, vzdržljiv, delaven, družaben, nežen, nežen, močan, prilagodljiv, dober plavalec, spreten, energičen, doma tih in miren, zvest, vdan. Možne negativne lastnosti: agresivnost do drugih psov, destruktivno vedenje – pogojeno z značajem in nepravilno vzgojo ter preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in si želi biti ves čas v njihovi družbi. Do tujcev je zadržan. Otroke ima zelo rad, do njih je nežen in igriv. Ob primerni socializaciji dobro sprejema poznane živali, do ostalih prevlada lovski nagon. Lastnik mora biti izkušen, odgovoren, fizično aktiven (lovec, športnik, rekreativec), odločen, dosleden, prijazen, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje (pes slabo prenaša samoto), fizične in umske dejavnost. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, dobro se prilagodi tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko dnevnega gibanja (dolgi sprehodi, tek, igre, plavanje), druženja in ostalih fizičnih in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu so lahko prisotne posamezne zdravstvene težave (nepravilno delovanje ščitnice, alopecija – plešavost, izpadanje dlak).