Pasma PORTUGALSKI JEREBIČAR –>

PORTUGALSKI JEREBIČAR

(Perdigueiro Portuguęs – Portuguese Pointing Dog)

 

PORTUGALSKI JEREBIČAR7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.1 Tipični kontinentalni ptičarji
št. FCI standarda: 187

Velikost: – samec meri od 54 do 58 cm
– samica meri od 50 do 54 cm
Teža: – samec od 20 do 27 kg
– samica od 16 do 22 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Portugalska. Pasma je stara, saj obstaja že od 12. stoletja. Izvor ni točno dokumentiran, najbrž so predniki isti, kot pri ostalih evropskih ptičarjih. Uporabljali so ga za lov na perjad in drugo divjad na zahtevnem terenu in v različnih vremenskih razmerah. Uporabljali so ga tudi pri lovu s sokoli. Uradni standard FCI je bil priznan leta 2008. Izven domovine je slabo poznana. V sedanjem času je predvsem lovski pes, ob pravilni socializaciji lahko tudi družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Portugalski jerebičar srednje velik, močan, kvadraten, vitek, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, močna, ostra, trda in gosta. Podlanke nima. Barva dlake: rumena in kostanjevo rjava; enobarvna ali z belimi polji in lisami. Dlaka ga dobro ščiti pred vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

PORTUGALSKI JEREBIČAR

Karakter pasme

Po naravi je Portugalski jerebičar inteligenten, zelo poslušen, učljiv, ubogljiv, zelo delaven, uravnovešen, tih, močan, preudaren, prilagodljiv, odličen lovec, prijazen, zvest, ubogljiv, vztrajen, vzdržljiv, radoveden, živahen, zelo družaben. Možne negativne lastnosti: vsiljivost, prevelika pokornost, vzvišenost – pogojeno z značajem in nepravilno vzgojo. Na lastnika je zelo navezan in si želi ves čas biti v njegovi bližini, ostale družinske člane ima rad. Otroke ima rad. Do tujcev je zadržan. V odnosu do drugih psov ni problemov, sprejema tudi ostale poznane živali, prostoživeče mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, odgovoren, fizično aktiven (lovec, športnik, rekreativec), odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje (pes slabo prenaša samoto), fizične in umske dejavnost. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, dobro se prilagodi tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko dnevnega gibanja (dolgi sprehodi, tek, igre, plavanje), druženja in ostalih fizičnih in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.