Pasma SANŽERMENSKI PTIČAR –>

SANŽERMENSKI PTIČAR

(Braque Saint-Germain – St.Germain Vorstehhund)

 

SANŽERMENSKI PTIČAR7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.1 Tipični kontinentalni ptičarji
št. FCI standarda: 115

Velikost: – samec meri od 56 do 62 cm
– samica meri od 54 do 59 cm
Teža: od 18 do 27 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija. Pasma je stara, saj obstaja že od 17. stoletja. Leta 1912 je bil ustanovljen prvi klub pasme. Njegova popularnost je ves čas naraščala. Po prvi svetovni vojni skoraj izumrl, zato so pričeli z načrtno vzrejo, ki jo je ponovno prekinila druga svetovna vojna. Uporabljali so ga za lov na perjad in zajce na različnih terenih. Uradni standard FCI je bil priznan leta 2003. Pasma je maloštevilna in izven domovine redko prisotna. V sedanjem času je lovski in odličen družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Sanžermenski ptičar srednje velik, mišičast, močan, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, srednje mehka, svetleča in gosta. Barva dlake: bela s srnje rjavimi lisami. Ušesa so rjava, dovoljene so posamezne manjše bele lise. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno. Dlake mu ne nudi zaščite pred mrzlim vremenom.

 

SANŽERMENSKI PTIČAR

Karakter pasme

Po značaju je Sanžermenski ptičar zelo inteligenten, hitro učljiv, poslušen, ubogljiv, vodljiv, miren, uravnovešen, prilagodljiv, ponosen, delaven, prizadeven, vztrajen, vzdržljiv, hiter tekač, močan, zanesljiv, sodelujoč, strasten lovec in prinašalec, spreten, gibčen, zelo družaben, občutljiv na krivice in trdo vzgojo, izjemno nežen, prijazen, vdan, zvest, eleganten, popustljiv, prijateljski, željan pozornosti in pohvale, pogumen. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, destruktivno vedenje, plašnost – povezano z nepravilno vzgojo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Laja občasno. Na lastnika je izredno navezan, družinske člane ima rad in si želi biti ves čas v njihovi bližini. Otroke ima zelo rad, do njih je nežen in prijazen. Socializacija mora biti zgodnja. Do tujcev je zadržan. Do poznanih živali ima dober odnos, pri ostalih prevlada lovski nagon. Lastnik mora biti izkušen, prijazen, fizično aktiven, odločen, dosleden, spoštljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje ter redne fizične in umske dejavnosti. Zelo slabo prenaša osamljenost. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z ograjenim vrtom. Bivanje v pesjaku ni primerno, ker slabo prenaša mraz. Potrebuje veliko gibanja (sprehodi, tek, igre, trening), druženja in umskih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.