Pasma SLOVAŠKI ŽIMAVEC –>

SLOVAŠKI ŽIMAVEC

(Slovenský Hrubosrsty Stavač – Ohar – Slovakian Wirehaired Pointing Dog)

 

SLOVAŠKI ŽIMAVEC7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.1 Tipični kontinentalni ptičarji
št. FCI standarda: 320

Velikost: – samec meri od 62 do 68 cm
– samica meri od 57 do 64 cm
Teža: od 25 do 35 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Slovaška. Pasma obstaja že dolgo, z načrtno vzrejo pa so pričeli v drugi polovici 20. stoletja. Uporabljali so ga za lov na poljih in v vodi ob različnih vremenskih razmerah. Pasma je bila priznana leta 1975. Uradni standard FCI je bil potrjen leta 1995. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Slovaski žimavec srednje velik, pravokoten, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, trda in gosta. Na gobcu ima brado. Barva dlake: siva. Dovoljene so manjše bele lise. Nega obse redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

SLOVAŠKI ŽIMAVEC

Karakter pasme

Po naravi je Slovaški žimavec inteligenten, učljiv, poslušen, vesel, vodljiv, zelo živahen, doma miren, delaven, uravnovešen, odličen lovec, pogumen, družaben, nezahteven, nežen, prilagodljiv, vztrajen, vzdržljiv, delaven, odporen, ustrežljiv. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Z otroki se dobro razume. Do tujcev je zadržan. S poznanimi živalmi se dobro razume, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, prijazen, odločen, dosleden, spoštljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje ter redne fizične in umske dejavnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja (sprehodi, tek, igre, trening), druženja in umskih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima gensko pogojenih bolezni.