Pasma STABIJHOUN – FRIZIJSKI PTIČAR –>

STABIJHOUN – FRIZIJSKI PTIČAR

(Stabyhoun – Dutch Stabyhoun – Frisian Pointer)

 

STABIJHOUN7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.2 Tip španjela
št. FCI standarda: 222

Velikost: – samec meri od 50 do 53 cm
– samica meri od 48 do 50 cm
Teža: – samec od 23 do 25 kg
– samica okoli 20 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nizozemska. Prvi opisi pasme so bili objavljeni že leta 1800. Pasma je maloštevilna in izven domovine slabo poznana. Uporabljali so ga kot lovskega psa na malo divjad in perjad, spremljevalca in čuvaja, večje pse tudi za vleko sani. Prilagojen je za lov v vodi v slabih vremenskih razmerah. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1995. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Dobre rezultate dosega tudi na različnih kinoloških tekmovanjih (agility, poslušnost, lov, triatlon, vzdržljivost, frizbi).

 

Opis pasme

Po obliki je Stabijhoun srednje velik, pravokoten, močan, čvrsto grajen pes. Dlaka je dolga, ravna, gladka, po križu rahlo valovita, po zadnjem delu nog košata in vodoodporna. Barva dlake: črno bela (najpogosteje); rjavo bela; oranžno bela (zelo redko). Dlaka ga dobro varuje pred mrazom. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

STABIJHOUN

Karakter pasme

Po naravi je Stabijhoun inteligenten, učljiv, odličen lovec in prinašalec, pogumen, energičen, dober plavalec, dostojanstven, prijazen, miren, potrpežljiv, ustrežljiv, previden, strpen, poslušen, vodljiv, zvest, ljubeč, ubogljiv, družaben, dober čuvaj, močan, vzdržljiv, vztrajen, delaven, odporen, pozoren na dogajanje v okolici, zaščitniški, prilagodljiv, zanesljiv. Ne laja pogosto. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, agresivnost, hiperaktivnost – pogojeno z značajem in nepravilno vzgojo. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Z otroki se dobro razume in je do njih potrpežljiv. Do tujcev je zadržan in z lajanjem opozori na njihov prihod. Poznane pse in domače živali dobro sprejema, v odnosu do nepoznanih prevlada lovski nagon. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, prijazen, odločen, dosleden, spoštljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje ter redne fizične in umske dejavnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja (sprehodi, tek, igre, trening), druženja in umskih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima gensko pogojenih bolezni.