Pasma STARODANSKI PTIČAR –>

STARODANSKI PTIČAR

(Gammel Dansk Hřnsehund – Old Danish Pointing Dog)

 

STARODANSKI PTIČAR7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.1 Tipični kontinentalni ptičarji
št. FCI standarda: 281

Velikost: – samec meri od 54 do 60 cm
– samica meri od 50 do 56 cm
Teža: – samec od 30 do 35 kg
– samica od 26 do 31 kg
Življenjska doba: od 11 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Danska. Pasma je stara, saj je njen obstoj dokumentiran že v letu 1710. Njegovi predniki so verjetno različni španski psi, ki so prišli na to področje skupaj s priseljenci. Z načrtno vzrejo so vzgojili današnjega psa. Registrirana je kot avtohtona danska pasma. Uporabljali so ga za lov na perjad. Prilagojen je za lov na razgibanem terenu. Uporabljajo ga tudi pri odkrivanju razstreliva. Udeležuje se tudi kinoloških tekmovanj. Izven domovine je slabo poznan. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Starodanski ptičar srednje velik, kompakten, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gosta in groba. Barva dlake: pretežno bela z rjavimi oznakami. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

STARODANSKI PTIČAR

Karakter pasme

Po naravi je Starodanski ptičar inteligenten, učljiv, živahen (še posebej samice), energičen, doma miren, odločen, odličen lovec in prinašalec, pogumen, tih, uravnovešen, previden, preudaren, zvest, družaben, vesel, radoveden, ljubeč, nežen, vztrajen, vzdržljiv, delaven. Čut za voh ima zelo razvit. Možne negativne lastnosti: muhavost, impulzivnost (oboje velja predvsem za samice) – pogojeno z značajem in neprimerno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Ob primerni socializaciji se dobro razume z drugimi psi in poznanimi živalmi, prostoživeče mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, prijazen, odločen, dosleden, spoštljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje ter redne fizične in umske dejavnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom – po možnosti na podeželju, prilagodi se tudi bivanju v hiši. Potrebuje veliko gibanja (sprehodi, tek, igre), druženja in umskih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.