Pasma VELIKI MUNSTERLANDEC –>

VELIKI MUNSTERLANDEC

(Grosser Münsterländer – Large Munsterlander)

 

VELIKI MUNSTERLANDEC7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.2 Tip španjela
št. FCI standarda: 118

Velikost: od 59 do 61 cm
Teža: od 25 do 29 kg
Življenjska doba: od 11 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija, pokrajina Münster. Pasma obstaja od začetka 20. stoletja. Prvotno so ga porabljali za pasje športe. Njegovi predniki so nemški ptičarji.

 

Opis pasme

Po obliki je Veliki Munsterlandec srednje velik, slok, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je dolga, ravna, gosta, po glavi priležna in kratka. Barva dlake: bela s črnimi lisami in pikami, črno siva s črno glavo in belo liso na čelu. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno. Opozoriti je potrebno, da slabo prenaša vroče vreme.

 

VELIKI MUNSTERLANDEC

Karakter pasme

Po naravi je Veliki Munsterlandec inteligenten, učljiv, poslušen, vesel, občutljiv na krivice in trdo vzgojo, pogumen, odličen lovec, zvest, prijazen, družaben, igriv, delaven, vzdržljiv, vztrajen, ustrežljiv, prilagodljiv, zanesljiv. Možne negativne lastnosti: preobčutljivost, nervoznost, obsesivno lajanje, destruktivno vedenje – pogojeno z značajem, preveliko osamljenostjo in neprimerno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in želi biti neprestano v njihovi bližini. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Priporočljiv je nadzor odrasle osebe, da zaradi razigranosti ne bi nehote poškodoval otrok. Do tujcev je previden. Odnos do drugih živali je dober, slabše sprejema male živali, ki mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven ( po možnosti lovec), prijazen, odločen, dosleden, spoštljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje ter redne fizične in umske dejavnosti. Priporoča se zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja (živahni sprehodi, tek, plavanje, igre), druženja (slabo prenaša samoto) in umskih aktivnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca. V izogib nepotrebni škodi, je potrebno psu ponuditi dovolj žvečljivih igrač, saj zelo rad grize in se igra.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: displazija kolkov, težave v zvezi s klopi in bolhami.