Pasma ŽIMASTI MADŽARSKI PTIČAR –>

ŽIMASTI MADŽARSKI PTIČAR

(Drotszoru Magyar Vizsla – Hungarian Wirehaired Vizsla)

 

ŽIMASTI MADŽARSKI PTIČAR7. FCI skupina: Ptičarji
Sekcija 1: Kontinentalni ptičarji
– 1.1 Tipični kontinentalni ptičarji
št. FCI standarda: 239

Velikost: – samec meri od 58 do 62 cm
– samica meri od 54 do 58 cm
Teža: – samec od 20 do 29 kg
– samica od 18 do 25 kg
Življenjska doba: od 10 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Madžarska. Pasma je mlada, saj obstaja od leta 1940. Vzredili so ga iz mladičev kratkodlakega psa, ki so imeli tršo dlako. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1986. Pasma je ogrožena, zato je izven domovine skoraj nepoznana. Prilagojen je za lov na kopnem in v vodi ter za lov s sokoli. Nastopa kot lovski in družinski pes. Udeležuje se tudi razstavnih tekmovanj.

 

Opis pasme

Po obliki je Žimasti madžarski ptičar srednje velik, čvrst, močan, elegantno grajen pes. Dlaka je kratka, žimnata, gosta in vodoodporna. Barva dlake: peščeno zlata, dovoljena je manjša belina na prsih in šapah. Dlaka ga dobro varuje pred vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

ŽIMASTI MADŽARSKI PTIČAR

Karakter pasme

Po naravi je Žimasti madžarski ptičar zelo inteligenten, učljiv, odličen lovec in prinašalec, pogumen, ubogljiv, vodljiv, energičen, nežen, uglajen, zvest, skrben, nezahteven, prisrčen, vztrajen, vzdržljiv, delaven, družaben, tih, občutljiv na krivice in trdo vzgojo, odličen plavalec, vesel, željan pohvale in pozornosti, nežen, ustrežljiv, prijazen. Laja samo z vzrokom. Čut za voh ima zelo razvit. Možne negativne lastnosti: hiperaktivnost, destruktivno vedenje, depresivnost, obsesivno-kompulzivno vedenje – povezano s premalo aktivnosti, osamljenostjo in neprimerno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in želi biti ves čas v njihovi bližini. Otroke ima zelo rad. Do tujcev je zadržan. Ob primerni socializaciji dobro sprejema poznane živali, prostoživeče mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično zelo aktiven (lovec, športnik, rekreativec), umirjen, prijazen, odločen, dosleden, spoštljiv, discipliniran, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje ter redne fizične in umske dejavnosti. Priporoča se zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja (lov, živahni sprehodi, tek, pohodi, plavanje, igre), druženja (slabo prenaša samoto) in umskih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: displazija kolkov, disfagija megaoesophagus (težave s požiranjem, slinjenje), nepravilno delovanje ščitnice, težave z lojnicami, prebavne motnje, alergija na določena živila, težave z očmi (uvihanje vek navznoter ali navzven), epilepsija.