Pasma AMERIŠKI KOKER ŠPANJEL –>

AMERIŠKI KOKER ŠPANJEL

(American Cocker Spaniel)

 

AMERIŠKI KOKER ŠPANJEL8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 2: Šarivci
št. FCI standarda: 167

Velikost: – samec meri od 36 do 39 cm
– samica meri od 34 do 37 cm
Teža: od 11 do 13 kg
Življenjska doba: od 10 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Razvil se je konec 19. stoletju, prvič pa je bilo to ime omenjeno že v 14. stoletju. Izhaja iz angleškega koker španjela, od katerega so ga pričeli uradno ločevati leta 1935. Bistvene razlike med angleškim in ameriškim koker španjelom so v velikosti, obliki glave, hrbtni liniji, dlaki, barvnih kombinacijah, repu in namenu vzreje. Prva registracija pasme je bila objavljena leta 1925, čeprav je bil prvi klub ustanovljen že leta 1881. Včasih so ga uporabljali za spremljevalca in lovca na divjega petelina. V zadnjem času Ameriški koker španjel nastopa predvsem v vlogi družinskega psa, ponekod pa ga uporabljajo tudi kot lovskega psa. Lepe uspehe dosega na tekmovanjih. Pasma v Sloveniji ni pogosta.

 

Opis pasme

Ameriški koker španjel spada med srednje velike pasme psov. Telo je močno, mišičasto, kompaktno in skladno grajeno. Dlaka je bogata, svilnata, rahlo valovita. Podlanka je gosta. Po glavi je kratka, po hrbtu srednje dolga, ušesa, noge in trup so poraščeni z dolgo dlako. Nega je zelo zahtevna, saj obsega dnevno krtačenje, redno kopanje (na 7 do 14 dni), striženje, trimanje.

Glede na barvo ločimo tri tipe ameriškega koker španjela:

– črni: črna, črna z ožigi,
– enobarvni ostalih barv: svetlo krem do rdeče, čokoladna in čokoladna z ožigi
– večbarvni: črno bela, rdeče bela, tri barvni, modri, oranžni.

 

AMERIŠKI KOKER ŠPANJEL

Karakter pasme

Po naravi je Ameriški koker španjel inteligenten, živahen, temperamenten, vesel, izredno učljiv, družaben, igriv, lojalen, zaupljiv, prilagodljiv, radoveden, ima visoko sposobnost pomnjenja, gibčen. Možne negativne lastnosti: prevelika zaupljivost do tujih ljudi, zamerljivost, agresivnost do ljudi in psov (redko). Občutljiv je na krivice, večkratno ponavljanje vaj ga dolgočasi. Zelo redko laja. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in si želi biti večino časa v njihovi družbi. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je sprva nezaupljiv, vendar jih hitro sprejme. Do drugih psov je zelo prijazen. Lastnik mora imeti veliko prostega časa za druženje in aktivnosti, biti mora ljubeč, prijazen, miren, potrpežljiv, dosleden, odločen, pri vzgoji pa mora uporabljati le pozitivno stimulacijo in motivacijo. Primerno bivalno okolje je stanovanje; bivanje v pesjaku ni primerno. Potrebuje dovolj gibanje.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: težave z očmi (gensko pogojeno), pogosta vnetja ušes. Potreben je tudi nadzor nad prehrano, saj radi jedo in so nagnjeni k debelosti, poleg tega jim neprimerna prehrana lahko povzroči kožne alergije.