Pasma AMERIŠKI VODNI ŠPANJEL –>

AMERIŠKI VODNI ŠPANJEL

(American Water Spaniel)

 

AMERIŠKI VODNI ŠPANJEL8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 3: Vodni psi
št. FCI standarda: 301

Velikost: od 36 do 46 cm
Teža: od 11 do 20 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA in sicer država Wisconsin, kjer velja za uradnega psa države. Izvira iz 18. stoletja. Eden od njegovih prednikov naj bi bil irski vodni španjel, verjetno pa tudi kodrasti prinašalec in poljski španjel. Uporabljali so ga na kmetijah, za lov na perjad (race) in divjad. Prva registracija je bila objavljena leta 1940. Uradni standard pasme (FCI) je bil priznan leta 1979. V sedanjem času je Ameriški vodni španjel predvsem spremljevalec, uporabljajo pa ga tudi še za prvotni namen. Izven matične domovine je pasma slabo poznana.

 

Opis pasme

Dlaka je dolga, gosta, groba, oljnata, močno in neenakomerno skodrana ali valovita. Dlaka po prsih, tacah, uhljih in repu je daljša in resasta. Podlanka je zelo gosta in mehka. Dlaka je vodoodporna in ima močan vonj. Barva dlake: jetrna, temno čokoladna; dovoljene so manjše bele lise na prsih. Nega obsega krtačenje dvakrat na teden, občasno striženje in kopanje po potrebi, vendar ne prepogosto. Posebna skrb je potrebna pri negi ušes, da ne pride do vnetja.

 

AMERIŠKI VODNI ŠPANJEL

Karakter pasme

Po naravi je Ameriški vodni španjel inteligenten, učljiv, poslušen, ubogljiv, igriv, prijazen, gibčen, eleganten, energičen, nežen, ljubeč, vdan, ima razvit lovski nagon, pozoren na dogajanje v okolici, ima visok prag tolerance. Morebitne negativne lastnosti: glasno lajanje, občasno slinjenje (predvsem po jedi), dominantnost, agresija do psov istega spola, pretirana plahost. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in pričakuje čim več njihove pozornosti. Otroke ima zelo rad in je pri igri z njimi precej potrpežljiv. Do tujcev je zadržan, njihov prihod pa naznani z lajanjem. Z drugimi živalmi se razume. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja, zelo uživa v vodi, rad prinaša predmete, teče. Kadar psu nudimo dovolj aktivnosti, je v stanovanju miren. Različne vremenske razmere ga ne motijo. Najbolj mu ustreza hladno podnebje. Primeren je lastnik z izkušnjami, avtoritativen, prijazen, dosleden, odločen, na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in aktivnosti, uporabljati mora pozitivno stimulacijo. S primerno socializacijo je potrebno začeti takoj. Priporočljiva je tudi raznolikost vadbe, da se ne prične dolgočasiti.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolkov, izpah pogačice, progresivna retinalna atropija, ki lahko povzroči slepoto, težave z očesno mreno, kožne alergije zaradi neprimerne prehrane ali prepogostega kopanja, vnetja ušes.