Pasma ANGLEŠKI KOKER ŠPANJEL –>

ANGLEŠKI KOKER ŠPANJEL

(English Cocker Spaniel)

 

ANGLEŠKI KOKER ŠPANJEL8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 2: Šarivci
št. FCI standarda: 5

Velikost: – samec meri od 39 do 41 cm
– samica meri od 37 do 39 cm
Teža: od 12,5 do 14,5 kg
Življenjska doba: okoli 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Angleški koker španjel spada med zelo stare pasme, saj se omenja že v 14. stoletju. Uporabljali so ga za lov in kot delovnega psa na kmetiji. Uradni standard je bil priznan šele konec 19. stoletja.V sedanjem času je Angleški koker španjel predvsem spremljevalec, uporabljajo ga tudi kot terapevtskega psa, poleg tega dosega dobre rezultate v agilitiju in na razstavah.

 

Opis pasme

Po obliki je Angleški koker španjel srednje velik, močan, kompakten, kvadratastega videza in enakomerno grajen. Dlaka je dolga, gladka, svilnata, zmerno gosta, ravna. Prednje in zadnje noge nad skočnim zgibom ter rep so močno odlakani – v obliki zastavic. Barva dlake: črna, rdeča, rjava, črno bela, belo črna, rjavo bela ter ostale barve in barvne kombinacije. Pri enobarvnih predstavnikih je bela barva dovoljena na prsih, vendar je ne sme biti preveč. Nega je zahtevna, saj obsega pogosto krtačenje, striženje pri pasjem frizerju, trimanje in kopanja po potrebi, vendar ne prepogosto.

 

ANGLEŠKI KOKER ŠPANJEL

Karakter pasme

Po naravi je Angleški koker španjel inteligenten, močan, vodljiv, vztrajen, neumoren, radoveden, igriv, živahen, ljubezniv, prijazen, dober čuvaj, temperamenten, hitro učljiv, pozoren na dogajanje v okolici, nežen, čustven, vesel, vdan, miroljuben, zvest. Zanimivost pri tej pasmi je, da ves čas maha z repom. Možne negativne lastnosti so zamerljivost, trma, neposlušnost. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in želi ves čas prebiti v njihovi družbi. Otroke ima zelo rad. Do tujcev je pogosto preveč zaupljiv, na njihovo prisotnost pa vseeno opozori z lajanjem. V odnosu do drugih živali ni problematičen, ob prisotnosti tujega psa pa opozori na svoj teritorij. Lastnik mora imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in aktivnosti, biti mora prijazen, dosleden, odločen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo. Primerno bivalno okolje je stanovanje, bivanje zunaj ni priporočljivo. Potrebuje redne sprehode, igro in ostale aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: nagnjenost k debelosti, redko težave z ledvicami pri mladih psih, vnetja ušes, dedno pogojene bolezni oči. Potreben je nadzor pri prehrani, saj so nagnjeni k debelosti.