Pasma ANGLEŠKI ŠPRINGER ŠPANJEL –>

ANGLEŠKI ŠPRINGER ŠPANJEL

(English Springer Spaniel)

 

ANGLEŠKI ŠPRINGER ŠPANJEL8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 2: Šarivci
št. FCI standarda: 125

Velikost: – samec meri od 46 do 51 cm
– samica meri od 43 do 48 cm
Teža: samec od 23 do 25 kg
– samica od 16 do 20 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Angleški springer španjel spada med najstarejše angleške lovske pse. Njegov izvor ni točno določen, verjetno pa je potomec starodavnih lovskih psov, ki so se na britanskem otočju naselili s prihodom Keltov. Skozi stoletja je pridobil današnjo obliko in značaj. Uporabljali so ga za pogon na pernato divjad. Prvi angleški standard je bil priznan leta 1902. V sedanjem času ga uporabljajo kot prinašalca divjadi, spremljevalca, delovnega psa (iskanje eksplozivnih teles) in reševalnega psa. Zanimivost: V Sloveniji obstaja špringer, ki opravlja delo pomočnika osebe, ki ima diabetes – opozarja jo na previsoko raven sladkorja v krvi, saj to zazna s svojimi čutili. Dobre rezultate dosega tudi na tekmovanjih (agility, razstave).

 

Opis pasme

Angleški špringer španjel spada med srednje velike pasme psov. Telo je kompaktno, atletsko grajeno. Dlaka je srednje dolga, gosta, gladka, sijoča svilnata, vodoodporna in prilagojena na vremenske spremembe. Podlanka je gosta in mehka.Barva dlake: črno bela, rjavo bela, jetrno bela. Nega ni zahtevna, saj zadošča redno krtačenje in občasno kopanje ter redno čiščenje ušes.

 

ANGLEŠKI ŠPRINGER ŠPANJEL

Karakter pasme

Po naravni je Angleški špringer španjel izredno inteligenten, zelo učljiv, energičen, ustrežljiv, ubogljiv, živahen, pogumen, vesel, zanesljiv, prikupen, delaven, vztrajen, neumoren, prijazen, prijeten, srčen, pozoren, ljubeč, družaben, hiter, ima močan lovski nagon, dober čuvaj. Možne negativne lastnosti, pogojene z nepravilno vzgojo: hiperaktivnost, destruktivnost. Na lastnika je zelo navezan in mu želi v vsem ustreči. Družinske člane ima rad. Z otroki se dobro razume. Z ostalimi živalmi se dobro razume, razen s pticami, kjer prevlada njegov lovski nagon. Do tujcev je zadržan. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom. Potrebuje precej gibanja in drugih aktivnosti. Primeren je lastnik, ki ima veliko prostega časa za druženje in aktivnosti, je dosleden, odločen, prijazen in pri vzgoji uporablja pozitivno stimulacijo.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: bolezni oči, vnetja ušes, displazija komolcev, alergije.