Pasma CHESAPEAKE BAY PRINAŠALEC –>

CHESAPEAKE BAY PRINAŠALEC

(Chesapeake Bay Retriever)

 

CHESAPEAKE BAY PRINAŠALEC8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 1: Prinašalci
št. FCI standarda: 263

Velikost: – samec meri od 58 do 66 cm
– samica meri od 53 do 61 cm
Teža: samec od 29 do 36 kg
– samica od 25 do 32 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA, kjer se je razvil v 19. stoletju. Njegovi predniki so verjetno pasji mladiči, ki so preživeli potop ladje v Marylandu leta 1807. Standard AKC je bil prizna leta 1878. Pasma je bila priznana leta 1918. Prvotno so ga uporabljali za lov na vodne ptice, sedaj pa je Chesapeake Bay prinašalec predvsem družinski pes in spremljevalec na lovu. Dobre rezultate dosega na različnih vrstah tekmovanj.

 

Opis pasme

Po obliki je Chesapeake Bay prinašalec srednje velik pes, močan, mišičast, z močno razvitim prsnim košem. Takšna oblika telesa je primerna za potapljanje v ledeno mrzlo vodo, med lovom na race. Po zgradbi spominja na labradorca. Njegova posebnost so oči, ki so rumenkaste ali rjave. Na obrazu ima izraz, ki spominja na nasmeh. Dlaka je gosta, mastna, kratka po obrazu in nogah, ravna, vodoodporna, valovita po ramenih, hrbtu, ledjih in vratu. Podlanka je gosta in mehka. Dlaka ima izrazit vonj po mošusu. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje, kopanje na 3 do 4 mesece, pri čemer je potrebno uporabiti blag šampon, da se ne uniči tekstura dlake oziroma, da se ne uniči naravna naoljenost le-te.

Barva dlake se deli v tri tipe:

– rjava, ki vključuje vse odtenke od svetlo do temno rjave
– rdečkasta, ki se spreminja od rumene preko vseh odtenkov rdeče do kostanjevo rjave
– slamnata: v vseh odtenkih od bledo do temno rjave barve slame.

Standard dopušča tudi manjše površine bele barve, ki je omejena na prsa, trebuh, prste ali zadnji del noge.

 

CHESAPEAKE BAY PRINAŠALEC

Karakter pasme

Po naravi je Chesapeake Bay prinašalec vesel, pogumen, delaven, pozoren na dogajanje v okolici, inteligenten, ima izrazito razvit lovski nagon, miren, ljubeč, zaščitniški, zvest, vdan, ubogljiv, samozavesten, vzdržljiv, sposoben, delaven, hitro učljiv, poslušen, ljubeč, prijazen. Zelo rad ima vodo. Morebitne negativne lastnosti: glasno lajanje, trma, agresivnost, neposlušnost, hiperaktivnost, nezainteresiranost. Čustveno zrelost pridobi počasi, približno okoli 3. leta starosti. Večina teh lastnosti je pogojena z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo in premalo fizične aktivnosti. Na lastnika je izredno navezan, ostale družinske člane ima rad. Otroke ima rad in je do njih prijazen in ljubeč. Odnos do živali je različen: sprejme domačo mačko, medtem ko tuje mačke preganja; do tujih psov je lahko napadalen. Do tujcev je zadržan. Lastnik mora biti izkušen, samozavesten, aktiven, odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, imeti mora veliko prostega časa za druženje, pri vzgoji pa mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Priporočljivo je obiskovanje šole poslušnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Rad ima hladnejše vreme. Potrebuje veliko intenzivnega gibanja, plavanja, igre in drugih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma ima precej dednih zdravstvenih težav: displazija kolkov, napredna atrofija mrežnice, Willebrandova bolezen tipa 3, težave z očmi, alopecija (močno izpadanje večje površine dlak).