Pasma CLUMBERSKI ŠPANJEL –>

CLUMBERSKI ŠPANJEL

(Clumber Spaniel)

 

CLUMBERSKI ŠPANJEL8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 2: Šarivci
št. FCI standarda: 109

Velikost: od 48 do 51 cm
Teža: od 25 do 36 kg
Življenjska doba: od 11 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegov izvor ni točno dokumentiran, po vsej verjetnosti pa izvira iz Francije. Njegovi predniki so verjetno baset, bernardinec in že izumrli alpski španjel. V času francoske revolucije se je razširil v Veliko Britanijo, kjer se je z načrtno vzrejo razvil v psa, kakršnega poznamo danes. V Veliki Britaniji je tudi dobil današnje ime po posestvu Clumber Park v Nottinghamshiru. V obdobju prve svetovne vojne je pasma skoraj izumrla. Clumberski španjel spada med redke pasme psov. Uporabljali so ga kot lovskega psa in spremljevalca, v tej vlogi pa nastopa tudi sedaj.

 

Opis pasme

Clumberski španjel spada med srednje velike pse in je največji med španjeli. Telo je masivno grajeno. Dlaka je srednje dolga, ravna, bujna, mehka in svilnata na otip. Podlanka je mehka in gosta ter odporna na vremenske razmere. Barva dlake: bela z limonino rumenimi lisami. Dlaka močno odpada. Nega je precej zahtevna, saj obsega dnevno krtačenje, občasno striženje pri strokovnjaku, redno čiščenje oči in ušes ter kopanje z blagim šamponom, vendar ne prepogosto.

 

CLUMBERSKI ŠPANJEL

Karakter pasme

Po naravi je Clumberski španjel tih (ne laja), zelo vzdržljiv, nežen, ljubezniv, zelo inteligenten, prijeten, poslušen, ima odličen spomin, zelo učljiv, vdan. Ima zelo izostren voh. Morebitne negativne lastnosti: se slini in smrči. Na lastnika je izredno navezan in mu skuša v vsem ugoditi, prav tako pa ima rad ostale družinske člane. Z otroki se dobro razume – predvsem večjimi, do njih je nežen in igriv. Pri manjših otrocih je potreben nadzor odrasle osebe, saj jih zaradi svoje velikosti med igro lahko nehote poškoduje. Do tujcev je zadržan in previden. Do drugih živali je prijazen, če je pravočasno in pravilno socializiran. Najprimernejši bivalni prostor je stanovanje, prilagodi pa se tudi bivanju v pesjaku z ograjenim vrtom. Glede na to, da vročino slabše prenaša, mora imeti v vročih dneh ves čas na razpolago svežo vodo in prostor, kamor se lahko umakne. Odrasel pes potrebuje redne, daljše sprehode in dovolj ostalih aktivnosti (plavanje, lovljenje frizbija, prinašanje predmetov, tek). Pri mladičih, ki se jim kosti še razvijajo, je potrebno dnevne aktivnosti porazdeliti na pol urne termine, da ne pride do poškodb okostja. Izogibati se je potrebno tudi pretiranemu skakanju in hoji po stopnicah. Primeren je lastnik z izkušnjami, ki je odločen, dosleden, vztrajen, prijazen, pri vzgoji pa uporablja veliko spodbude, pohval in nagrajevanja. Poleg tega mora imeti lastnik na razpolago veliko prostega časa za druženje in aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: infekcije oči in ušes, kožne alergije, displazija kolkov, panosteitis (bolezen okostja pri mladičkih med 6 in 18 meseci), entropija (vihanje vek navznoter). Manj pogoste zdravstvene težave: bolezen medvretenčnih ploščic, siva mrena, suhe oči. Poskrbeti je potrebno za uravnoteženo prehrano, saj je nagnjen k preveliki telesni teži.