Pasma FRANCOSKI VODNI PES – BARBET –>

FRANCOSKI VODNI PES – BARBET

(French Water Dog – Barbet)

 

FRANCOSKI VODNI PES8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 3: Vodni psi
št. FCI standarda: 105

Velikost: – samec meri od 58 do 65 cm
– samica meri od 53 do 61 cm
Teža: samec od 18 do 27 kg
– samica od 13,5 do 23 kg
Življenjska doba: od 13 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija. Francoski vodni pes – Barbet spada med stare in redke pasme psov. Izvor pasme ni točno dokumentiran, z novejšimi genskimi testi pa znanstveniki pritrjujejo teoriji, da prihaja iz osrednje Azije. V Evropo naj bi prispel že v 7. in 8. stoletju. Pasma je bila v več delih (dokumenti, umetniške slike) omenjena v 16. stoletju. Vzrejen je bil za lov na vodne ptice. Uporabljali so ga tudi kot delovnega psa (pomočnik mornarjev). Prva klasifikacija je bila zapisana leta 1570, prvi standard je bil potrjen leta 1891, FCI standard pa je bil uradno priznan 21. 2. 2006. Pasma je vedno bolj priljubljena v skandinavskih državah in v Severni Ameriki (v letu 2012 je bilo v ZDA okoli 110 predstavnikov te pasme). V sedanjem času nastopa predvsem kot lovski pes in družinski pes, dobre rezultate pa dosega tudi na tekmovanjih.

 

Opis pasme

Francoski vodni pes spada med srednje velike pasme psov. Telo je močno in čvrsto grajeno. Dlaka je dolga, volnata, kodrasta in lahko tvori pramene. Barva dlake: črna; siva; svetlo rjava; temno rjava; bela. Dovoljene so manjše bele lise po prsih in bele tace. Nega je precej zahtevna, saj obsega redno krtačenje, redno čiščenje ušes in oči.

 

FRANCOSKI VODNI PES

Karakter pasme

Po naravi je Francoski vodni pes vesel, šaljiv, inteligenten, poslušen, hitro učljiv, prijazen, družaben. Možne negativne lastnosti, povezane z neprimerno vzgojo: agresija, plahost.Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Kopanje in igre v vodi obožuje, zato mu ni pomembno, ali je to reka ali umazana mlakuža – važno je, da je voda. Z večjimi otroki se zelo dobro razume, pri manjših otrocih pa je potreben nadzor odrasle osebe, da ne postanejo preveč vsiljivi. Do tujcev je nezaupljiv in naznani njihov prihod z glasnim lajanjem. Z ostalimi živalmi se dobro razume, če je bil primerno socializiran. Pri sprehodu mora biti na povodcu, saj prevlada njegov lovski nagon in se rad požene za divjadjo in pticami. Potrebuje veliko druženja in aktivnosti (tek, igra, plavanje, prinašanje predmetov). Primeren je lastnik, ki ima izkušnje, je dosleden, odločen, prijazen, ima na razpolago veliko prostega časa za druženje in aktivnosti ter pri vzgoji uporablja pozitivno stimulacijo. Primerno bivalno okolje je stanovanje, prilagodi se bivanju v pesjaku, vendar ne sme biti predolgo sam.

 

Zdravje pasme

Morebitne zdravstvene težave: epilepsija, kila, displazija kolkov, težave z očmi in ušesi, alergije.

 

Podrobnejše informacije o pasmi Barbet lahko najdete na: http://international-barbet-slovenia.tk