Pasma GLADKODLAKI PRINAŠALEC –>

GLADKODLAKI PRINAŠALEC

(Flat-Coated Retriever)

 

GLADKODLAKI PRINAŠALEC8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 1: Prinašalci
št. FCI standarda: 121

Velikost: – samec meri od 59 do 61,5 cm
– samica meri od 56,5 do 59 cm
Teža: – samec 27 do 36 kg
– samica od 25 do 32 kg
(velja za pse v dobri kondiciji)
Življenjska doba: do 12 let in več

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Pasma Gladkodlaki prinašalec je bila vzrejena v 19. stoletju s križanjem irskega setra, labradorca in novofundlandca. Uporabljali so ga kot psa ptičarja in prinašalca uplenjene perjadi. V sedanjem času nastopa Gladkodlaki prinašalec predvsem kot lovski in družinski pes. Dobre rezultate dosega tudi kot delovni pes pri reševanju (odličen plavalec), iskanju mamil, kot pomočnik slepim in invalidnim osebam. Uspešen je tudi pri različnih športnih tekmovanjih.

 

Opis pasme

Po obliki je Gladkodlaki prinašalec močan, mišičast, elegantno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, gosta, ravna, lahko rahlo valovita, sijoča. Barva dlake: črna ali jetrno rjava. Nega ni preveč zahtevna, saj obsega redno krtačenje, občasno kopanje, čiščenje zob in ušes. Razstavne pse je potrebno občasno postriči (rahlo postrižena dlaka na ušesih, spodnjem delu tačk in zgornjem delu vratu). Zaradi goste dlake dobro prenaša mraz.

 

GLADKODLAKI PRINAŠALEC

Karakter pasme

Po naravi je Gladkodlaki prinašalec družaben, živahen (včasih celo hiperaktiven), inteligenten, dobrodušen, zelo učljiv, poslušen, šaljiv, zabaven, igriv, dobro sodeluje, zaupljiv, prijazen, srednje dober čuvaj, zaščitniški, zaupanja vreden, učinkovit, prilagodljiv. Negativne lastnosti: nezainteresiranost, žalost, trma, občutljivost na krivice, destruktivno vedenje – ponavadi pogojeno s preveliko osamljenostjo. Na lastnika je izredno navezan, ostale družinske člane ima zelo rad. Z otroki se dobro razume, potreben pa je nadzor pri igri, saj je zaradi svoje velikosti včasih neroden in jih lahko nehote poškoduje. Do tujcev je zelo zaupljiv, saj je takoj pripravljen na božanje. Z drugimi živalmi se ob primerni socializaciji dobro ujame. Potrebuje veliko druženja in aktivnosti (plavanje, tek, dolgi sprehodi, prinašanje predmetov). Na sprehodih mora biti na povodcu, saj ga lovski geni hitro pripravijo do tega, da se požene za divjadjo. Primerno bivalno okolje je stanovanje. Prilagodi se bivanju v pesjaku, vendar ne sme biti predolgo sam, sicer postane žalosten. Lastnik mora biti dosleden, odločen, pozitiven, prijazen, pri vzgoji pa mora uporabljati pozitivno motivacijo. Poleg tega mora imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in aktivnosti v naravi.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave pri pasmi so displazija kolkov, ramen in komolcev, alergije (prvi simptomi so slaba dlaka in koža), rak.