Pasma IRSKI VODNI ŠPANJEL –>

IRSKI VODNI ŠPANJEL

(Irish Water Spaniel)

 

IRSKI VODNI ŠPANJEL8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 3: Vodni psi
št. FCI standarda: 124

Velikost: – samec meri od 56 do 61 cm
– samica meri od 53 do 58 cm
Teža: samec od 25 do 29 kg
– samica od 20 do 26 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Irska. Irski vodni španjel spada med zelo stare pasme, saj njegov izvor lahko sledimo nekaj stoletij nazaj. Do leta 1850 sta obstajala dva tipa teh psov (South in North Country Water Spaniel), ki sta se razlikovala po barvi in velikosti. Današnji predstavnik te pasme je podoben južnemu tipu. Po eni izmed teorij naj bi nastal s križanjem med kodrom in drugo neimenovano pasmo. Vzrejen je bil za delavnega psa v mrzlih vremenskih razmerah. Uporabljali so ga za prinašanje uplenjene divjadi, predvsem vodnih ptic. Okoli leta 1875 je bila pasma močno razširjena tudi v ZDA. V sedanjem času nastopa v vlogi lovskega in družinskega psa. Dobre rezultate dosega v poslušnosti in agilitiju.

 

Opis pasme

Po obliki je Irski vodni španjel srednje velik pes, pravokotne oblike. Značilno za pasmo je, da ima med prsti ima plavalno kožico. Dlaka je dolga, gosta, oljnata, drobno nakodrana in priležna. Po obraz, gobcu in sprednjem delu repa je kratka in tanka. Podlanka je gosta, kratka in nepremočljiva. Dlaka je odporna na mraz. Barva dlake: rdečkasto rjava z vijoličnim odsevom. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje, umivanje uhljev, pregled oči in striženje krempljev. Kopamo ga le, ko je nujno. Priporočljiv je občasen obisk pasjega frizerja.

 

IRSKI VODNI ŠPANJEL

Karakter pasme

Po naravi je Irski vodni španjel pogumen, drzen, korekten, delaven, vztrajen, vzdržljiv, marljiv, velik ljubitelj vode in odličen plavalec, ima izrazito razvit lovski nagon in voh, energičen, vedno pripravljen na aktivnosti, zabaven, igriv, šaljiv, inteligenten, hitro učljiv, pozoren, nežen, poslušen, radoveden, ustvarjalen, hiter, aktiven, spreten. Ne laja pretirano. Možne negativne lastnosti: trma, slinjenje. Pasma potrebuje daljši čas, da dozori. Na lastnika je zelo navezan. Družinske člane ima zelo rad. S starejšimi otroki se dobro razume in je do njih nežen, vseeno pa je pri igri priporočljiv nadzor odrasle osebe. Do tujcev je zadržan, vendar ni agresiven. Druženja z drugimi živalmi ga je potrebno učiti od malega, saj je njegov lovski nagon zelo močan. Primeren je lastnik z izkušnjami, ki je odločen, dosleden, umirjen, potrpežljiv, nežen, prijazen, aktiven in uporablja pri vzgoji pozitivno stimulacijo. Treningi morajo biti raznoliki, saj se hitro naveliča rutine. Priporočljivo je, da ima pes večinoma časa dostop do vode, saj v njej neizmerno uživa. Potrebuje veliko gibanja na prostem (tek, dolgi sprehodi, tek ob kolesu, plavanje, lov). Priporočljivo bivalno okolje je pesjak z ograjenim dvoriščem; bivanje v stanovanju ni priporočljivo.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolkov in komolcev, težave z očmi, infekcije ušes.