Pasma KODRASTI PRINAŠALEC –>

KODRASTI PRINAŠALEC

(Curly Coated Retriever)

 

KODRASTI PRINAŠALEC8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 1: Prinašalci
št. FCI standarda: 110

Velikost: – samec meri do 67,5 cm
– samica meri do 62,5 cm
Teža: od 29 do 36 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let, poznani so predstavniki, ki so doživeli starost 17 let

 

Zgodovina pasme

Kodrasti prinašalec spada med eno izmed najstarejših pasem psov. Njegova zgodovina ni točno dokumentirana; po eni izmed teorij naj bi izvor kotiral v 15. stoletje. V začetku 19. stoletja naj bi v Veliki Britaniji male novofundlandce z imenom St. John’s Newfoundlands križali z irskimi in angleškimi vodnimi španjeli in tako ustvarili današnjo podobo tega psa. Po nekaterih podatkih naj bi bili v križanje vključeni tudi koder in kodrasti španjel. Vzgojen je bil za lovskega čuvaja in prinašalca. Uradni standard je bil priznan leta 1999. Pasma je najbolj popularna v Veliki Britaniji, Avstraliji in na Novi Zelandiji. V sedanjem času je predvsem lovski (lov na prepelice in druge divje ptice) in delovni ter družinski pes. Dobre rezultate dosega v flyballu in agilityju.

 

Opis pasme

Po obliki je Kodrasti prinašalec visok, mišičast, močan in elegantno grajen pes. Zgradba telesa in njegov temperament nista tipična, saj se razlikuje od drugih vrst prinašalcev. Dlaka je gosta, drobno kodrasta in priležna. Po čelu, obrazu in sprednjem delu nog je dlaka kratka, gladka in ravna. Podlanke nima. Kožuh ga dobro ščiti pred vremenskimi razmerami in pri gibanju med podrastjo v gozdu. Dlaka je vodoodporna. Barva dlake: jetrno rjava; črna. Posamezne bele dlake so dovoljene, bele lise ne. Nega Kodrastega prinašalca obsega občasno krtačenje, ki ne sme biti prepogosto, saj bi se z vsakodnevnim krtačenjem poškodovala struktura in uporabnost dlake. V vsakem obdobju menjave dlake (dvakrat letno) vsaj dvakrat izvedemo trimanje, saj na takšen način odstranimo vso odmrlo dlako. Po trimanju psa stuširamo, s čimer odstranimo odmrlo dlako, obenem pa voda preostalo dlako osveži in ji povrne prvotno obliko. Po tuširanju dlako z rahlimi, krožnimi dotiki osušimo z brisačo (pozimi) ali s krajšim sprehodom (poleti). Različno umazanijo (vejice, listje), ki se oprime dlake, odstranimo z roko, pri bolj drobni umazaniji (npr. žaganje, mivka) pa je psa potrebno stuširati.

 

KODRASTI PRINAŠALEC

Karakter pasme

Po naravi je Kodrasti prinašalec delaven, zadržan, neodvisen, prijeten, inteligenten, hitro učljiv, vzdržljiv, aktiven zunaj in miren v stanovanju, živahen, zabaven, uravnovešen, gibčen, močan, eleganten, zanesljiv, pogumen, prijazen, samozavesten, zvest, dober lovec, zaščitniški, očarljiv, nežen, odločen. Možne negativne lastnosti: samosvoj, trmast. Dozori okoli 3. leta starosti. Na lastnika je zelo navezan in mu je popolnoma predan, ostale družinske člane ima rad. Otroke ima zelo rad in je do njih ljubeč. Do tujcev je zadržan in previden. Z ostalimi živalmi se dobro razume. Lastnik mora biti izkušen, dosleden, odločen, potrpežljiv, prijazen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo, poleg tega mora imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in aktivnosti (sprehodi, tek, plavanje, prinašanje predmetov). Pri vzgoji je potrebno uporabljati raznolikost in motivacijo, saj ga ponavljanje vaj dolgočasi in postane nepozoren. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z ograjenim dvoriščem – prebiva naj znotraj. Potrebuje dovolj gibanja in ostalih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolkov, težave z očmi, bolezni srca, epilepsija, rak.