Pasma LABRADOREC –>

LABRADOREC

(Labrador Retriever)

 

LABRADOREC8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 1: Prinašalci
št. FCI standarda: 122

Velikost: – samec meri od 55 do 57 cm
– samica meri od 54 do 56 cm
Teža: – samec od 33 do 40 kg
– samica od 25 do 32 kg
Življenjska doba: do 12 let

 

Zgodovina pasme

Pasma Labradorec je najbolj razširjena v ZDA in Veliki Britaniji. Po nekaterih teorijah naj bi nastala na Novi Fundlandiji v Kanadi. Prvotno so jih uporabljali ribiči kot pomočnike pri vlečenju ribiških mrež iz ledeno mrzle vode, kasneje za delo v vodi in prinašanje uplenjene perjadi. V 19. stoletju se je razširila v Veliko Britanijo. Prvi standard je bil napisan leta 1887. Kot samostojna pasma je bil priznan leta 1905. Uradni FCI standard je bil priznan 24.6.1987. Sprva je bila dovoljena samo črna barva dlake. Prva labradorca sta v Slovenijo prišla leta 1971, in sicer iz Švedske. Prvo slovensko leglo izhaja iz leta 1975. V sedanjem času spadajo med najbolj priljubljene družinske pse. Poleg tega so uspešni kot delovni (spremljevalec slepih in invalidnih oseb, pet terapevt), reševalni (lavinski) in lovski psi. Dobre rezultate dosegajo v kinoloških športih.

 

Opis pasme

Po obliki so Labradorci srednje veliki, močno grajeni psi. Dlaka je kratka, čvrsta, trda, ravna in gosta. Podlanka je gosta in kratka. Barva dlake: črna, rumena (odtenki od svetlo smetanaste do lisičje rdeče); jetrno ali čokoladno rjava. Dovoljena je majhna bela lisa na prsih. Nega ni zahtevna, obsega redno krtačenje, s čimer se odstrani odmrla podlanka.

 

LABRADOREC

Karakter pasme

Po naravi je Labradorec vodljiv, trden, aktiven, vzdržljiv, poslušen, sposoben, gibčen, zelo inteligenten, zanesljiv, odporen, energičen, aktiven, družaben, vztrajen, miren, prijazen, srednje dober čuvaj, značajsko stabilen, pogumen, predan, neagresiven, potrpežljiv, prilagodljiv, zvest, pozoren, zelo učljiv, dobrodušen, igriv, pogumen. Možne negativne lastnosti, ki so posledica neprimerne in nepravočasne vzgoje: agresivnost, strahopetnost, lajanje, grizenje, uničevalno vedenje. Dokončno dozori okoli 3. leta starosti. Redko laja. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in se pri skupnem delu odlično ujema z njimi. Otroke ima zelo rad in je z njimi zelo potrpežljiv in prijazen. Do tujcev je prijazen in zaupljiv. Kljub temu se pri igri priporoča nadzor, da ne bi nehote prevrnil otroka. Z drugimi psi in domačimi živalmi se dobro razume. Lastnik mora biti prijazen, odločen, dosleden, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo, na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in aktivnosti (fizične in umske). Potrebuje dolge sprehode, uživa v igri v vodi in na snegu. Zagotoviti mu je potrebno igrače za žvečenje, saj to zelo rad počne. Primerno bivalno okolje je tako v stanovanju (ni preveč glasen), kakor v pesjaku (prilagodljiv na vremenske razmere).

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, ob neprimerni prehrani in premalo gibanja, pa so možne nekatere zdravstvene težave: displazija kolkov, sladkorna bolezen, artritis, debelost, zasuk želodca, alergije.