Pasma NEMŠKI PREPELIČAR –>

NEMŠKI PREPELIČAR

(Deutscher Wachtelhund – German Spaniel)

 

NEMŠKI PREPELIČAR8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 2: Šarivci
št. FCI standarda: 104

Velikost: – samec meri od 48 do 54 cm
– samica meri od 45 do 52 cm
Teža: od 18 do 25 kg
(Teža je skladna z višino)
Življenjska doba: od 12 do 16 let

 

Vzrejni pravilnik za Nemške prepeličarje …

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija. Uporabljali so ga kot prinašalca lovskega plena (tako na suhem kot iz vode) in za lov na divje prašiče. V sedanjem času je Nemški prepeličar predvsem lovski in družinski pes. Dobre rezultate dosega v različnih kinoloških športih.

 

Opis pasme

Po videzu je Nemški prepeličar srednje velik, močne konstrukcije, mišičast pes. Dlaka je daljša, volnata, močna, sijoča in priležna. Po uhljih, vratu (ovratnik), predprsju in križu je dolga in valovita, po glavi krajša. Na prednjih in zadnjih nogah ter po repu ima daljše rese. Podlanka je gosta, pokrivati mora tudi trebuh. Nega ni zahtevna, zadošča redno krtačenje, kopanje po potrebi in redno čiščenje ušes.

Barva dlake se deli na štiri tipe:

– rjavec in serec (njihova vzreja poteka ločeno)
– brezec (prevladuje bela barva pred rjavo)
– rdeči (lisičje rdeča), ki so zelo redki.

 

NEMŠKI PREPELIČAR

Karakter pasme

Po naravi je Nemški prepeličar učljiv, vodljiv, odločen, dober čuvaj, inteligenten, zna se prilizniti, poslušen, hitro učljiv, zvest, navezan na družino, pozoren na dogajanje v okolici, poslušen, prijateljski, odločen, oster. Značilno: izrazito razvit voh. Možne negativne lastnosti, pogojene z neprimerno vzgojo: popadljivost do drugih psov. Lastnika ima zelo rad in mu rad ustreže, rad je v družbi ostalih družinskih članov. Otroke ima rad, do njih je prijazen in pokroviteljski, če je primerno in pravočasno vzgojen. Vseeno je pri igri priporočljiv nadzor odrasle osebe. Prihod tuje osebe vedno naznani z lajanjem; do njih je kritičen in hitro ugotovi, kdo ima dobre namene – takšne sprejme prijazno, do vsiljivcev pa je oster. Ob primerni vzgoji je odnos do domačih in znanih živali dober in strpen, do tujih živali pa ravna skladno s svojimi lovskimi geni. Lastnik mora biti zelo aktiven (po možnosti lovec), izkušen, odločen, dosleden, čustveno zrel, avtoritativen, prijazen, pri vzgoji pa mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Poleg tega mora imeti lastnik na voljo veliko prostega časa za druženje. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, čeprav se prilagodi tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja v naravi, različne igre, plavanje in aktivnosti. Pri sprehodu v urbanem okolju mora biti na povodcu.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolkov, težave z ušesi. Poudariti je potrebno, da slabo prenaša vročino, zato je primerno zagotoviti senčen prostor, kamor se lahko umakne, kopanje v naravi, lahko tudi v bazenčku.