Pasma NIZOZEMSKI PREPELIČAR – KOOIKERHONDJE –>

NIZOZEMSKI PREPELIČAR – KOOIKERHONDJE

(Kooikerhondje – Small Dutch Waterfowl Dog)

 

KOOIKERHONDJE, NIZOZEMSKI PREPELIČAR8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 2: Šarivci
št. FCI standarda: 314

Velikost: od 36 do 41 cm
(Končno velikost doseže okoli 8. meseca starosti)
Teža: od 9 do 19 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nizozemska. Nizozemski prepeličar – Kooikerhondje spada med zelo stare pasme, saj dokazi o njegovem obstoju segajo v leto 1500. Njegovi predniki niso točno določeni, verjetno pa je potomec španjelov. Okoli leta 1930 je pasma skoraj izumrla. Leta 1939 so pričeli z načrtno vzgojo. Nizozemski standard je pasma pridobila leta 1966. Uporabljali so ga pri lovu za privabljanje rac v past, izven lovne sezone pa za lovljenje škodljivcev. Razširjen je tudi v ZDA in Kanadi, nekaj predstavnikov te pasme pa se nahaja v skandinavskih državah in v Evropi. V sedanjem času je predvsem lovski in družinski pes. Dobre rezultate dosega v flyballu, agilityju, poslušnosti in ostalih kinoloških športih.

 

Opis pasme

Po obliki je Nizozemski prepeličar – Kooikerhondje majhen, njegovo telo je kvadratno, skladno grajeno. Dlaka je srednje dolga, vodoodporna, rahlo valovita in svilnata. Podlanka je kratka in gosta. Barva dlake: bela s čistimi oranžno rdečimi vzorci, ki prevladujejo. Značilna so črno obarvana ušesa. Nega ni zahtevna, saj je dlaka odporna na vodo in umazanijo, zato zadošča tedensko krtačenje.

 

KOOIKERHONDJE, NIZOZEMSKI PREPELIČAR

Karakter pasme

Po naravi je Nizozemski prepeličar tih, igriv, delaven, inteligenten, energičen, dober lovec in čuvaj, zanesljiv, vedno prijazen, pozoren, vesel, nežen, temperamenten, učljiv, občutljiv, samozadosten, dobrosrčen. Možne negativne lastnosti: dominantnost, prevelika živahnost, grizenje. Na lastnika in ostale družinske člane je zelo navezan. Druženje z majhnimi otroci ni priporočljivo, saj ne prenaša nepričakovanega dotikanja in glasnega vpitja. Bolje se ujame s starejšimi otroci, ki imajo do njega pravilen odnos. Kljub vsemu se priporoča pri igri nadzor odrasle osebe. Do tujcev je sprva zadržan, kasneje zelo prijateljski. V odnosu do drugih živali je v začetku previden, kasneje ni težav, če je bil pravilno in pravočasno socializiran. Na sprehodu mora biti na povodcu, saj ima zelo močan lovski nagon. Lastnik mora biti izkušen, dosleden, odločen, prijazen, avtoritativen, pri vzgoji pa mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Poleg tega mora imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in aktivnosti v naravi. Zelo pomembna je zgodnja socializacija. Potrebuje fizično in psihično zaposlitev, veliko gibanja (tek, plavanje, lovljenje žoge). Primerno bivalno okolje je hiša z večjim ograjenim vrtom.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: siva mrena, epilepsija, Von Willenbrandova bolezen (oblika hemofilije), degenerativne okvare mišic, izpah pogačice, degenerativne okvare hrbtenice (podobno multipli sklerozi pri človeku). Naštete bolezni so gensko pogojene in se razvijejo do 18. meseca starosti, kasneje nikoli.