Pasma NOVOŠKOTSKI PRINAŠALEC –>

NOVOŠKOTSKI PRINAŠALEC

(Nova Scotia Duck Tolling Retriever)

 

NOVOŠKOTSKI PRINAŠALEC8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 1: Prinašalci
št. FCI standarda: 312

Velikost: – samec meri od 48 do 51 cm
– samica meri od 45 do 48 cm
Teža: – samec 20 do 23 kg
– samica od 17 do 20 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Domovina je Kanada, okrožje Yarmouth, Nova Scotia. Njegov izvor ni natančno dokumentiran, podobni tipi psov so poznani več sto let, verjetno pa je bil vzrejen v začetku 19. stoletja. Njegovi predniki so bili verjetno bretonski španjel, irski seter, shespeake bay retriver, zlati prinašalec in manjši colli. V Kanadi je bila pasma uradno potrjena leta 1945. FCI standard je bil priznan 15. 2. 1999. Vzrejen je bil za delo v težkih pogojih na kopnem in v vodim predvsem za lov na vodno divjad (predvsem divje race). Uporabljali so ga predvsem za privabljanje in prinašanje divjadi. V sedanjem času Novoškotski prinašalec nastopa predvsem kot lovski in družinski pes. Dobre rezultate dosega v različnih kinoloških tekmovanjih.

 

Opis pasme

Po obliki je Novoškotski prinašalec srednje velik, močan, mišičast, močne konstrukcije, skladno grajen pes. Po videzu spominja na lisico. Spada med najmanjše prinašalce. Dlaka je srednje dolga, mehka, svetleča, vodoodporna, gladka po telesu, razen po hrbtu, kjer je lahko rahlo valovita. Podlanka je kratka in gosta. Barva dlake: vsi odtenki rdeče in oranžne (od zlate do temno rdeče in bakreno rdeče) s svetlejšimi zastavicami na spodnjem delu repa. Zaželena je belina na konici repa in šapah, vendar ne višje od zapestja. Črna in rjava barva sta nezaželeni, bela je prepovedana. Nega: redno krtačenje, kopanje po potrebi, striženje krempljev in čiščenje ušes.

 

NOVOŠKOTSKI PRINAŠALEC

Karakter pasme

Po naravi je Novoškotski prinašalec zelo živahen, inteligenten, odločen, občutljiv, zelo delaven, pozoren na dogajanje v okolici, srečen, igriv, hiter, intenziven, eleganten, skoncentriran pri delu, lahko učljiv, potrpežljiv, vzdržljiv, aktiven fizično in psihično, energičen, ljubeč, poslušen, dober čuvaj, šaljiv, miren, kadar ni zaposlen. Značilno: močan in vztrajen plavalec. Možne negativne lastnosti, pogojene z neprimerno vzgojo in premalo zaposlitve: hiperaktivnost, nezainteresiranost, destruktivno vedenje, dominantnost. Lastniku in družinskim članom je zelo vdan. Otroke ima rad in je do njih ljubeč ter potrpežljiv, kljub temu je pri igri priporočljiv nadzor odrasle osebe, saj ne prenaša dobro njihove vsiljivosti in se postavi zase. Do tujcev je zadržan in z lajanjem opozori na njihov prihod. Odnos do drugih živali je sprejemljiv, če je bil pravilno vzgojen, vseeno pa lahko prevlada njegov lovski nagon. Lastnik mora biti izkušen, iznajdljiv, odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, pri vzgoji mora uporabljati raznovrstnost vaj in pozitivno stimulacijo. Pes pričakuje pohvalo in vzpodbudo. Poleg tega mora imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in aktivnosti v naravi. Potrebuje veliko gibanja, zaposlitev (mentalno in fizično) in igre (prinašanje predmetov, plavanje, lovljenje žoge in frizbija). Poudariti je potrebno, da po intenzivni vadbi ali aktivnostih, potrebuje čas za počitek, spanje in regeneracijo. Priporočljivo je strokovno šolanje. Primerno bivališče: stanovanje ali hiša, kjer prebiva skupaj z družino. Rad ima hladnejše okolje.

 

Zdravje pasme

Spada med precej zdrave pasme, kljub temu so možne nekatere zdravstvene težave: displazija kolkov, težave z očmi (progresivna atrofija mrežnice), imunsko pogojene revmatične bolezni, meningitis, težave s ščitnico, epilepsija.