Pasma POLJSKI ŠPANJEL –>

POLJSKI ŠPANJEL

(Field Spaniel)

 

POLJSKI ŠPANJEL8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 2: Šarivci
št. FCI standarda: 123

Velikost: od 44 do 46 cm
Teža: od 18 do 23 kg
Življenjska doba: od 10 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Njegovi potomci so stari domači španjeli iz Devona in Walesa. Vzrejen je bil predvsem za lov na odprtih planjavah (field = polje) in čuvaja. Konec 19. stoletja so pričeli z neodgovorno vzrejo pasme z dolgim hrbtom, močnih kosti in kratkih nog, s čimer je izgubil svoje lovske sposobnosti. Po letu 1923 je bil ustanovljen pasemski klub, v katerem so si prizadevali ponovno vzrediti pasmo z nekdanji značilnostmi. Pasma Poljski španjel je razširjena v Veliki Britaniji in ZDA, malo manj v Evropi. Število predstavnikov te pasme ni veliko. V sedanjem času Poljski španjel nastopa kot lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Poljski španjel skladno grajen pes. Videz spominja na koker španjela. Dlaka je dolga, tanka, ravna ali rahlo valovita, gosta, svilnata, svetleča, gosta, vodoodporna, po prsih, nogah in spodnjem delu trupa malo daljša.

Barva dlake:

Enobarvna; jetrno rjava
Črna; črna z ožigi
Večbarvna – lisasta; rjavo bela, črno bela

Nega: krtačenje dvakrat tedensko, krajšanje in trimanje dlake vsakih nekaj mesecev, kopanje po potrebi, čiščenje ušes, oči in ustne votline.

 

POLJSKI ŠPANJEL

Karakter pasme

Po naravi je Poljski španjel vzdržljiv, odporen, dober lovec, delaven, ubogljiv, prijeten, živahen, samostojen, hiter, ni zahteven, dober čuvaj, umirjen, inteligenten, aktiven, poln energije, ustrežljiv, prijazen, pozoren, hitro učljiv, predan, zvest, uravnoteženega značaja, učljiv. Značilno: zelo izostren voh. Možne negativne lastnosti: sramežljivost, plašnost, pretirano lajanje – pogojeno s prepozno in neprimerno socializacijo. Na lastnika je zelo navezan in mu skuša v vsem ustreči, ravno tako ima rad ostale družinske člane. Otroke ima rad in uživa v igri z njimi. Kljub vsemu je pri igri priporočljiv nadzor odrasle osebe. Ob pravočasni in primerni socializaciji se dobro razume z vsemi živalmi. Lastnik mora biti prijazen, odločen, dosleden, pri vzgoji naj uporablja pozitivno stimulacijo in pohvalo. Z vzgojo je potrebno pričeti takoj, saj so mladički plašni in sramežljivi in jih je potrebno primerno in pravočasno socializirati. Potrebuje veliko druženja, gibanja ter ostale fizične in mentalne zaposlitve. Ne mara utesnjenosti. Zelo uživa v plavanju in raziskovanju. Primerno bivalno okolje je predvsem na podeželju, v pesjaku z ograjenim vrtom. Bivanje v stanovanju ni primerno. Na sprehodu mora biti na povodcu.

 

Zdravje pasme

Pasma spada med bolj zdrave, kljub temu so možne nekatere zdravstvene težave: displazija kolkov, vnetja ušes, prirojena gluhost, težave s ščitnico.