Pasma PORTUGALSKI VODNI PES –>

PORTUGALSKI VODNI PES

(Căo de agua Portuguęs – Portuguese Water Dog)

 

PORTUGALSKI VODNI PES8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 3: Vodni psi
št. FCI standarda: 37

Velikost: – samec meri od 50 do 57cm (idelna višina je 54 cm)
– samica meri od 43cm do 52 cm (idelna višina je 46 cm)
Teža: – samec od 19 do 25 kg
– samica od 16 do 22 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Portugalska. Izvor pasme Portugalski vodni pes sega v 12. stoletje. Njegovi predniki so bili verjetno kodri in barbeti. Vzrejen je bil za delavnega psa, predvsem kot pomočnika pri delu ribičev. Njegovo delo je vključevalo potapljanje in iskanje mrež ter drugih predmetov, prenašanje sporočil med ladjami ter čuvanje ribiških čolnov. Predstavniki te pasme so bili med ribiči izredno spoštovani in so za svoje delo prejemali plačilo. Okoli leta 1960 je pasma zaradi modernizacije ribolova skoraj izumrla, obstajalo je le še 25 predstavnikov. Uvrščena je bila celo v Guinessovo knjigo rekordov kot najredkejša pasma rodovniških psov. Z načrtno vzrejo so med leti 1970 in 1980 pričeli ameriški rejci. V sedanjem času je predvsem družinski pes, poleg tega tudi terapevtski in reševalni pes. Dobre rezultate dosega tudi na različnih kinoloških tekmovanjih.

 

Opis pasme

Po obliki je Portugalski vodni pes srednje velik, s kratkim mišičastim vratom, močnim ravnim hrbtom, močno glavo in mišičastimi tacami. Dlaka je bogata, vodoodporna. Podlanke nima.

Glede na vrsto dlake obstajata dve različici te pasme:

– valovita (dolga, mehka, rahlo sijoča)
– skodrana (krajša, gosta, brez sijaja, z valjastimi kodri)

Barva dlake:

– enobarvna (črna, bela, rjava – v različnih odtenkih)
– dvobarvna (črna, rjava, bela)

Nega je zahtevna, saj obsega redno krtačenje, striženje na srednjem in zadnjem delu trupa, na gobčku in repu. Obstajata dve varianti striženja: lion cut in retriever cut. Skrbno nego potrebujejo tudi ušesa in zobje.

 

PORTUGALSKI VODNI PES

Karakter pasme

Po naravi je Portugalski vodni pes izredno zvest, inteligenten, zelo učljiv, pogumen, lojalen, pozoren na dogajanje v okolici, delaven, vzdržljiv, odporen, delaven, odličen plavalec in potapljač, nezahteven, samostojen v odločanju, prijazen, vljuden, večkrat samosvoj, šaljiv, vsestransko talentiran, uspešen, dober čuvaj svojega teritorija, živahen, neutruden, v stanovanju zelo miren, ubogljiv, prizadeven. Ima zelo razvita čutila (voh, vid, sluh). Laja poredko, kadar pa se za to odloči, se oglasi z zelo močnim glasom, ki obsega več oktav. Zanimivo je tudi, da obvlada »smeh«, ki se sliši kot glasen, dihajoči sopih; uporablja ga pri igri in pri pozdravu. Možne negativne lastnosti: trma, prepirljivost, destruktivno vedenje – najpogosteje pogojeno z neprimerno vzgojo in osamljenostjo. Dobro je, da mu damo na razpolago žvečljive igrače. Opozoriti je potrebno, da ima pes precej visok bolečinski prag in je zaradi svoje vzdržljivosti ves čas aktiven, zato mora lastnik postaviti mejo ter poskrbeti za njegovo varnost in počitek. Lastniku je zelo vdan in uživa, kadar lahko izpolni njegove želje, rad pa ima tudi ostale družinske člane. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Priporočljiv je nadzor odrasle osebe pri igri. Odnos do drugih živali je dober. Do tujcev je prvi trenutek zadržan, kmalu pa prijateljski. Slabo prenaša samoto. Priporočljivo je vsaj osnovno šolanje. Lastnik mora biti odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago zelo veliko prostega časa za druženje in aktivnosti. Potrebuje vsaj dva dolga sprehoda na dan, ki vključujeta prosto tekanje, veliko igre ter umske in telesne aktivnosti (plavanje, potapljanje, prinašanje stvari, tek). Primerno bivalno okolje je tako stanovanje kot pesjak z ograjenim vrtom. Zelo rad ima mrzle dni, zato je potrebno ob vročini poskrbeti za prostor, kjer se lahko ohladi.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolkov, očesna obolenja, Addisonova bolezen, nevrološke bolezni, alergije, anoreksija, prebavne bolezni, rak, epilepsija.