Pasma ROMANSKI VODNI PES –>

ROMANSKI VODNI PES

(Lagotto Romagnolo – Romagna Water Dog)

 

ROMANSKI VODNI PES8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 3: Vodni psi
št. FCI standarda: 298

Velikost: – samec meri od 43 do 48 cm
– samica meri od 41 do 46 cm
Teža: – samec od 13 do 16 kg
– samica od 11 do 14 kg
Življenjska doba: od 14 do 16 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Italija. Romanski vodni pes spada med stare pasme psov, saj so znani prvi dokumenti že iz časa Etruščanov (7. stoletje). Do leta 1920 je bil poznan predvsem v svoji domovini, kasneje se je razširil v Veliko Britanijo, ZDA in v skandinavske države. Leta 1970 je bil ustanovljen prvi italijanski klub. FCI standard je bil uradno prizna leta 1995. Uporabljali so ga kot delovnega psa, predvsem kot prinašalca lovskega plena iz vode in čuvaja, poleg tega pa tudi kot iskalca podzemnih gob (tartufi). V sedanjem času nastopa kot iskalec tartufov (posebno šolanje), lovski in družinski pes. V Sloveniji je pasma prisotna, vendar se na leto skotita približno dve legli.

 

Opis pasme

Po obliki je Romanski vodni pes srednje velik, močne konstitucije, kvadratne oblike in skladnih razmerij. Dlaka je volnata, enakomerno kodrasta, priležna in vodoodporna. Podlanka je gosta. Brki, obrvi in brada so močno poraščeni. Barva dlake: umazano bela; bela z rjavimi in oranžnimi lisami, kostanjeva v različnih odtenkih; oranžna. Nekateri predstavniki te pasme imajo masko kostanjeve barve. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje, kopanje po potrebi in enkrat letno striženje dlake ter trimanje. Posebno skrb je potrebno posvetiti negi ušes, saj sicer lahko pride do vnetij le-teh.

 

ROMANSKI VODNI PES

Karakter pasme

Po naravi je Romanski vodni pes inteligenten, prijazen, lahko učljiv, delaven, pozoren, ljubezniv, ubogljiv, lahko vodljiv, samostojen, igriv, aktiven, energičen, ljubeč, zanesljiv, zvest, srečen, prilagodljiv, okreten, nezahteven. Značilnosti: izredno izostren voh, dobre plavalne sposobnosti, rad koplje jame. Mladički precej lajajo, ko odrastejo, so tišji. Morebitne negativne lastnosti, ki so pogojene z nepravilno vzgojo: nezainteresiranost, užaljenost, agresivnost, sramežljivost. Na lastnika je izredno navezan, ostale družinske člane ima rad in uživa v njihovi družbi. Do otrok je nežen in igriv, vseeno pa je pri igri priporočljiv nadzor odrasle osebe. V odnosu do tujcev je sprva zadržan in potrebuje dalj časa, da se privadi na njihovo bližino. Ob primerni in pravočasni socializaciji je odnos do drugih živali dober. Lastnik mora biti prijazen, iznajdljiv, potrpežljiv, odločen, dosleden, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo, na razpolago mora imeti dovolj prostega časa za druženje in aktivnosti. Potrebuje veliko gibanja, igre in ostalih aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, saj je zelo živahen, prilagodi se bivanju v stanovanju.

 

Zdravje pasme

Pasma spada med bolj zdrave, kljub temu pa so lahko prisotne nekatere bolezni, ki so predvsem gensko pogojene: displazija kolkov, možganske anomalije, epilepsija, alergije.