Pasma ŠPANSKI VODNI PES –>

ŠPANSKI VODNI PES

(Perro de agua espańol – Spanish Waterdog)

 

ŠPANSKI VODNI PES8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 3: Vodni psi
št. FCI standarda: 336

Velikost: – samec meri od 41 do 50 cm
– samica meri od 38 do 45 cm
Teža: – samec od 16 do 20 kg
– samica od 12 do 16 kg
Življenjska doba: od 12 do 18 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Španija, Andaluzija. Predniki današnje pasme so bili poznani že v 10. stoletju. Vzrejen je bil za lovskega, delovnega in pastirskega psa. Uporabljali so jih v rudnikih, pri reševanju iz vode, kot pomočnika ribičem in pri čuvanju živine. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1999. V sodobnem času Španski vodni pes nastopa kot delovni pes pri reševanju, odkrivanju mamil, terapevt, čuvaj in družinski pes. Dobre rezultate dosega tudi v različnih kinoloških športih.

 

Opis pasme

Po obliki je Španski vodni pes srednje velik, kompakten, mišičast in skladno grajen. Dlaka je dolga, gosta kodrasta, volnata, tvori vrvičaste pramene. Podlanka je kratka in gosta. Barva dlake: črna, bež, rjava, bela. V primeru, da je dlaka dvobarvna, je druga barva vedno bela. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje in strokovno striženje do dvakrat letno.

 

ŠPANSKI VODNI PES

Karakter pasme

Po naravi je Španski vodni pes inteligenten, učljiv, vesel, igriv, poslušen, učljiv, prilagodljiv, zvest, delaven, ubogljiv, dober plavalec in potapljač, pogumen, dober čuvaj, uravnovešen, miren, prijazen, družaben, pozoren, vzdržljiv, močan. Izjemno ima razvit sluh, vonj in vid. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je zadržan, v primeru ogroženosti družine pa zelo zaščitniški. Z ostalimi živalmi se dobro razume. Lastnik mora biti odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Primerno bivalno okolje je tako v stanovanju kot zunaj, saj se prilagodi na vse vremenske razmere. Potrebuje veliko aktivnosti – umskih in fizičnih, zato je priporočljivo, da ima lastnik na razpolago veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolkov, težave z očmi, Addisonova bolezen, težave s ščitnico, alergije.