Pasma VALIŽANSKI ŠPRINGER ŠPANJEL –>

VALIŽANSKI ŠPRINGER ŠPANJEL

(Welsh Springer Spaniel)

 

VALIŽANSKI ŠPRINGER ŠPANJEL8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 2: Šarivci
št. FCI standarda: 126

Velikost: od 43 do 48 cm
Teža: od 16 do 20 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Wales, Velika Britanija. Vzredili so ga s križanjem različnih vrst španjelov. V začetku 20. stoletja je bil priznan kot samostojna pasma. Uporabljali so ga kot vsestranskega lovskega psa – na kopnem in v vodi. V sedanjem času je predvsem lovski in družinski pes, prisoten pa je tudi med reševalnimi psi in na različnih kinoloških tekmovanjih. V Sloveniji je prisotnih samo nekaj predstavnikov te pasme.

 

Opis pasme

Po obliki je Valižanski špringer španjel srednje velik pes. Dlaka je srednje dolga, mehka, svilnata, ravna, lahko rahlo valovita. Dlaka je odporna na različne vremenske razmere, poleg tega pomeni tudi zaščito pred trnjem in grmičevjem. Barva dlake: črno bela, rdeče bela, modro bela, čokoladno bela, modro melirana, rdeče melirana, tribarvna. Dlaka je vedno v kombinaciji bele ali rdeče z drugimi barvami. Nega obsega redno krtačenje, ki naj bo pogostejše ob menjavi dlake; čiščenje ušes; striženje krempljev po potrebi; kopanje le kadar je nujno potrebno.

 

VALIŽANSKI ŠPRINGER ŠPANJEL

Karakter pasme

Po naravi je Valižanski špringer španjel vzdržljiv, vztrajen, zvest, ljubeč, prijazen, vesel, norčav, energičen, aktiven, družaben, hitro učljiv, prilagodljiv, neodvisen, energičen, dober čuvaj. Zelo dobro zaznava različne odtenke glasu in se skladno s tem odzove. Možne negativne lastnosti: trma, dominantnost, odklonilno vedenje, agresivnost, plahost – ponavadi pogojene z neprimerno in nepravočasno vzgojo. Lastnika in družinske člane ima zelo rad in jim je neizmerno vdan. Otroke ima rad, kljub temu je pri igri priporočljiv nadzor odrasle osebe. Do tujcev je zadržan, vendar nikoli agresiven. Na njihovo prisotnost opozori z lajanjem. Z ostalimi domačimi živalmi se dobro razume, v odnosu do divjih živali pa prevlada njegov lovski nagon. Primerno bivalno okolje je hiša ali stanovanje, saj je zelo rad ves čas v družbi z lastnikom. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, fizično aktiven, pri vzgoji pa mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Potrebuje redne dnevne sprehode, tek, po možnosti plavanje ter druge aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma spada med bolj zdrave, kljub temu so možne nekatere zdravstvene težave: displazija kolkov, težave z očmi in ušesi, epilepsija.