Pasma WETTERHOUN – FRIZIJSKI VODNI PES –>

WETTERHOUN – FRIZIJSKI VODNI PES

(Frisian Water Dog – Wetterhoun)

 

WETTERHOUN8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 3: Vodni psi
št. FCI standarda: 221

Velikost: od 55 do 59 cm
Teža: od 25 do 35 kg
Življenjska doba: okoli 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nizozemska, Friesland. Wetterhoun – Frizijski vodni pes spada med starejše pasme, saj je bil poznan že pred 400 leti. Njegovi predniki so verjetno mešanci, ki so jih križali z avtohtonimi frizijskimi psi. Vzredili so ga za lov na male sesalce (vidre, dihurji) in vodne ptice, saj se dobro izkaže tako na suhem kot v vodi. Med drugo svetovno vojno je skoraj izumrl. Pasma je bila priznana leta 1942, uradni standard pa 30. 5. 1989. V sedanjem času je znan kot lovski in družinski pes. Pasma je izven domovine redko prisotna.

 

Opis pasme

Wetterhoun spada med srednje velike pse. Telo je kvadratno, močno in masivno; glava je velika, prsni koš širok. Dlaka je gosta, groba, mastna, vodoodporna, skodrana po telesu in ravna po glavi, ušesih in nogah. Barva dlake: črna ali rjav z belo ali črno; rjavo ali belo barvo. Bela pikčasta znamenja so lahko prisotna ali ne. Nega obsega redno krtačenje.

 

WETTERHOUN

Karakter pasme

Po naravi je Wetterhoun miren, neagresiven, samostojen, temperamenten, dober čuvaj, zvest, inteligenten, hitro učljiv, občutljiv na krivice, uporablja lastno pobudo, aktiven, pogumen, zaščitniški, dober čuvaj, zanesljiv, previden, pozoren na dogajanje v okolici, dobrosrčen, prijazen, delaven, vzdržljiv, vztrajen. Možne negativne lastnosti: agresivnost do živali, dominantnost, trma, neobvladljivost – ponavadi pogojeno z nepravilno in nepravočasno vzgojo. Na lastnika je zelo navezan, ostale družinske člane ima rad. Odnos do otrok je dober, dokler niso preveč vsiljivi, kljub temu je priporočljiv nadzor odrasle osebe. Do tujcev je zadržan in previden, do družinskih prijateljev je prijazen. Ob pravočasni socializaciji je odnos do domačih živali dober, v odnosu do divjih živali prevlada močan lovski nagon.

Primerno bivalno okolje je podeželje; pesjak z velikim ograjenim vrtom. Bivanje v mestu in primerno. Zaradi zgradbe dlake dobro prenaša vsakršne vremenske razmere. Potrebuje veliko dnevnega gibanja, tek, plavanje, igre in druge zaposlitve. Lastnik mora biti izkušen, miren, odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo.

 

Zdravje pasme

Pasma spada med zelo zdrave; niso poznane gensko pogojene bolezni.