Pasma ZLATI PRINAŠALEC –>

ZLATI PRINAŠALEC

(Golden Retriever)

 

ZLATI PRINAŠALEC8. FCI skupina: Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 1: Prinašalci
št. FCI standarda: 111

Velikost: – samec meri od 55 do 60 cm
– samica meri od 52 do 56 cm
Teža: – samec do 32 kg
– samica do 28 kg
Življenjska doba: okoli 12 let, lahko tudi več

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Izvor ni natančno potrjen, prvi predstavniki pa so bili registrirani na Škotskem v drugi polovici 19. stoletja. Vzrejen je bil s križanjem labradorca, gladkodlakega prinašalca, ruskega rumenega psa in irskega setra. Uporabljali so ga pri prinašanju lovskega plena. Pasma je bila priznana leta 1913. V sedanjem času je predvsem družinski pes, poleg tega tudi pes reševalec, spremljevalec slepih in drugih bolnih ljudi. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih. Razširjen je po vsem svetu in zelo priljubljen. Zanimivost: v Sloveniji je pasma po priljubljenosti na prvem, po razširjenosti pa na drugem mestu.

 

Opis pasme

Po videzu je Zlati prinašalec srednje velik, močan in mišičasto grajen pes. Dlaka je srednje dolga, ravna ali valovita ter vodoodporna. Podlanka je gosta. Nega obsega redno krtačenje, striženje krempljev in kopanje po potrebi. Barva dlake: vsi odtenki zlate barve, prepovedani sta mahagoni odtenek in bela. Razstavni psi so ponavadi močnejše telesne zgradbe z bujnejšo dlako svetlejše barve, delovni pa nekoliko lažji s krajšo a gostejšo in temnejšo dlako.

 

ZLATI PRINAŠALEC

Karakter pasme

Po naravi je Zlati prinašalec živahen, pozoren, zaščitniški, inteligenten, zelo učljiv, rad je obdan s pozornostjo, zvest, prijazen, močan, simpatičen, zanesljiv, zelo družaben, delaven, ustrežljiv, potrpežljiv, miren, zaupljiv, vztrajen, vreden zaupanja, pozoren na dogajanje v okolici. Je zelo dober plavalec. Možne negativne lastnosti: plahost, agresivnost – posledica neprimerne vzgoje ter vzreje. Zrelost doseže okoli 3. leta starosti. Na lastnika je zelo navezan, rad ima ostale družinske člane. Z otroci se zelo dobro razume in je do njih izjemno pozoren. Do tujcev je zaupljiv. Odnos do drugih živali je dober, če je pravočasno socializiran. Primerno bivalno okolje je tako v stanovanju, kot v pesjaku z velikim, ograjenim vrtom. Potrebuje redne sprehode, tek, igre, plavanje, veliko prostosti in druženja. Lastnik mora biti prijazen, dosleden, odločen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo, na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Mladič naj bo kupljen pri vzreditelju, ki pravilno socializira mladiče, oba starša naj imata opravljen vzrejni pregled; problemi z obnašanjem so pri nepravilni vzreji prisotni pri vseh linijah, ne gled na tip (v Sloveniji smo se dolgo ukvarjali s problemom agresivnosti in plahosti na drugi strani).

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: rak, displazija kolkov, komolcev in ramen, alergije kože, težave z očmi in ušesi.