Pasma BELGIJSKI GRIFON –>

BELGIJSKI GRIFON

(Griffon belge – Belgian Griffon)

 

BELGIJSKI GRIFON9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 3: Mali belgijski psi
– 3.1 Grifoni
št. FCI standarda: 81

Velikost: od 18 do 20 cm
Teža: od 3,5 do 6 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Belgija. Spada med stare pasme, saj je na tem področju poznan več kot sto let. Ima skupno poreklo z Bruseljskim grifonom in Brabantecom. Prednik te pasme je majhen resasti pes z imenom Smousje. Uporabljali so jih predvsem za varovanje kočij in uničevanje glodalcev. V sedanjem času je predvsem družni pes.

 

Opis pasme

Belgijski grifon spada med majhne družne pse. Po obliki deluje okorno, vendar je obenem zelo eleganten v gibanju. Prikupi se s svojim prijaznim izrazom, ki spominja na človeški obraz. Dlaka je resasta s podlanko (to je mehkejša, krajša dlaka, ki se nahaja pod zgornjo dlako; angl.: undercoat). Barva dlake je črna ali črna z ožigi. Nega ni zahtevna, saj obsega redno česanje in krtačenje ter občasno trimanje (odstranjevane odmrle dlake s posebnimi škarjami).

 

BELGIJSKI GRIFON

Karakter pasme

Po naravi je Belgijski grifon inteligenten, uravnovešen, pozoren, ponosen, dober čuvaj, občutljiv, zamerljiv, aktiven, radoveden. Na lastnika je zelo navezan, rad pa ima tudi ostale družinske člane. Rad ima druženje z otroci, predvsem s starejšimi, ki ga spoštujejo in nanj ne gledajo kot na igračo. V odnosu do psov in mačk ni težav, saj se z njimi rad druži, seveda pa je potrebna pravočasna socializacija. Primeren je lastnik, ki je dosleden, odločen, potrpežljiv, ima na razpolago dovolj prostega časa za druženje in aktivnosti ter pri vzgoji uporablja pozitivno stimulacijo. Potrebuje srednje dolge sprehode. Primerno bivalno okolje je stanovanje.

 

Zdravje pasme

Zdravstveno stanje te pasme je na splošno dobro. Pri posameznih psih se lahko pojavijo specifične težave, kot so: izpah pogačice, kolčni izpah in kožne alergije. Glede na to, da ima precej izbuljene oči, moramo biti zelo previdni, saj so posledično izpostavljene poškodbam. Zaradi kratkega gobčka se lahko pojavijo težave z dihanjem, pregrevanjem. Psice imajo pogosto težavne porode, pri katerih je potrebno izvesti carski rez.