Več o pasmi BOLONJEC –>

BOLONJEC

(Bolognese)

 

BOLONJEC9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 1: Bišoni in sorodne pasme
– 1.1 Bišoni
št. FCI standarda: 196

Velikost: od 18 do 20 cm
Teža: od 3,5 do 6 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova prvotna domovina je Dalmacija na Hrvaškem. Izvira že iz 13. stoletja, največjo priljubljenost pa je dosegel v srednjem veku in v času renesanse, predvsem na evropskih dvorih. O njegovem izvoru obstaja več variant: po eni izmed njih naj bi njegovi predniki prispeli iz Indije v Grčijo, skupaj z vojščaki Aleksandra Velikega; po drugi varianti pa naj bi predhodniki te pasme obstajali že v starem Egiptu. Njegov najbližji sorodnik je maltežan. Pasma je pogosta in razširjena po vsej Evropi in tudi izven nje. V vsem obdobju svojega obstoja nastopa v vlogi spremljevalca in družinskega psa.

 

Opis pasme

Bolonjec ima majhno, kvadratasto telo, glava je srednje dolga. Smrček je črn, oči okrogle in s črno obrobljenimi vekami, rep je košat in spuščen oziroma zvit na hrbet, ušesa dolga. Dlaka je dolga, gosta, mehka. Barva dlake: snežno bela. Nega obsega redno krtačenje in česanje. Kopanje ni priporočljivo, saj dlaka izgubi svoje značilnosti.

 

BOLONJEC

Karakter pasme

Bolonjec je po naravi inteligenten, resen, ljubezniv, vesel, tih (ne laja brez vzroka), srednje živahen, zadržan, nevsiljiv, srednje dober čuvaj, rad se ljubkuje, občutljiv, pozoren na okolico. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad, dokler ne postanejo preveč vsiljivi. V odnosu do tujcev je zelo previden in sramežljiv. Pomembno: zelo slabo prenaša mraz, zato mora prebivati v stanovanju. Ne potrebuje veliko gibanja, saj ni zelo aktiven. Prehrana: zadošča od 100 do 150 g hrane na dan. Primeren je lastnik, ki ima veliko časa, je ljubezniv, srednje aktiven in pri vzgoji uporablja pozitivno stimulacijo.

 

Zdravje pasme

Pasma nima posebnih zdravstvenih težav, če poskrbimo za primerno prehrano in psa ne izpostavljamo neprimernemu vremenu.