Pasma BOSTON TERIER –>

BOSTON TERIER

(Boston Terrier)

 

BOSTON TERIER9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 11: Mali molosoidni tipi psov
št. FCI standarda: 140

Velikost: od 36 do 42 cm
Teža: – okoli 6,75 kg
– od 6,75 do 9 kg
– od 9 do največ 11 kg
(Teža, ki jo doseže, je različna, zato se glede na to razvrščajo v tri podrazrede)
Življenjska doba: od 10 do 13 let, velikokrat tudi dlje

 

Zgodovina pasme

Izvira iz Amerike. Pasma je nastala v 19. stoletju, s križanjem bull terierja in francoskega buldoga. Ustvarjen je bil za boje, v današnjem času pa sodi med odlične družne pse.

 

Opis pasme

Boston terier ima čvrsto oblikovano telo, glava je kvadratne oblike, ima kratek gobec in rep. Dlaka je kratka, priležna in sijoča. Barva dlake je lahko progasta, črna ali rdeče rjava. Občasno je prisotna tudi belina med očmi, po gobcu in prsih. Nekateri psi imajo tudi bel ovratnik, belino na vrhu glave ter na prvih in zadnjih nogah. Dlaka ne izpada in nima vonja. Nega ni zahtevna, zadošča redno krtačenje, čiščenje ušes in striženje krempljev.

 

BOSTON TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Boston terier inteligenten, zelo aktiven in dobro učljiv, zato je primeren za tekmovanja. Zaradi velike vdanosti gospodarju, je dober čuvaj, vendar ne laja pogosto. Do otrok je prijazen, pozoren, potrpežljiv in zaščitniški. Dobro se počuti v stanovanju in ne sme živeti v pesjaku, saj je občutljiv na vročino in mraz. V odnosu do drugih živali ni problematičen, težava je le v tem, da želi prevzeti vlogo vodje, saj mu občasno ponagajajo geni borbenega psa. Z njim se moramo veliko ukvarjati in ga primerno vzgajati, sicer lahko postane problematičen. Primerno bivalno okolje je stanovanje. Potrebuje redne sprehode in druge aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Zdravstvene težave pri tej pasmi so predvsem z očmi, ki se pogosto pojavijo že v prvem letu življenja. Zaradi oblike in velikosti glave mladičev, ima samica lahko pri kotitvi težave – potreben carski rez. Poleg tega je podvržen kar 15 dednim boleznim. Pozorni moramo biti, da ne doživi vročinskega šoka, saj je zaradi kratke glave temu podvržen. Težava pri obliki njegove glave nastane tudi, če ga piči osa ali čebela, saj je pik lahko smrten.